Speedway coureur Romano Hummel (17) terug in Groningen

GRONINGEN – Op 17-jarige leeftijd je droom in vervulling zien gaan. Het lijkt zo mooi. Romano Hummel werd drie weken geleden professioneel speedway coureur bij het team van de Berwick Bandits in de Engelse Premier League. Sportief verkocht hij zich uitstekend en het management en fans van de Bandits waren louter positief over ’that new boy’.

Toch kende het avontuur een keerzijde. Mentaal trok het nieuwe bestaan in een onbekend land een zware wissel op Hummel. Het gemis van de vertrouwde en veilige omgeving thuis in Hoogkerk viel hem zwaar. Daarom heeft hij – gesterkt door de overwinning tijdens de WK grasbaan voorronde in St. Macaire – besloten zijn pijlen te richten op de grasbanen en per direct te stoppen in Engeland. Ondanks dat hij op de motor voor niets en niemand bang is, heeft Romano vast moeten stellen dat hij mentaal nog niet aan een buitenlands avontuur toe is.

Vanaf de eerste meters die Romano op de motor aflegde is zijn vader Gerke zijn steun en toeverlaat geweest. Jarenlang werd alle vrije tijd volledig opgeofferd om Romano maar te kunnen laten rijden. Gezamenlijk zijn ze naar het niveau gegroeid waarop Romano nu acteert. Zonder de vertrouwde achterban – en zijn vader in het bijzonder – om zich heen viel het voor Romano niet mee om in Engeland te aarden. De winst in Frankrijk daarentegen voelde vertrouwd en veilig. De spontane en oprechte knuffel met zijn vader was zijn grootste beloning. Dit heeft Romano aan het denken gezet. Het drong door dat hij drie weken is geleefd door zijn droom. Het leven in twee werelden voelde echter niet fijn aan. In goed overleg met het management van “Berwick Bandits” heeft Romano daarom besloten te stoppen in Engeland.

Romano is vastberaden om na het WK succes op deze voet op de grasbaan verder te gaan. Hij richt zich daarbij op de halve finale in het Europees kampioenschap, selectie voor het Nederlandse WK teams en plaatsing voor de GP-serie van 2017. Op initiatief van baansportliefhebber Richard Gelsema uit Aduard, lokaal beter bekend als de ambachtelijke slager, is vorig jaar de Stichting Baansport Romano Hummel opgericht. Deze stichting biedt voor een deel financiële zekerheid voor Hummel. Wellicht dat over een aantal jaren – ouder en mentaal sterker – opnieuw een buitenlands avontuur wordt gestart.

De ervaring in Engeland kan Romano hoe dan ook niet meer worden afgenomen. Ze biedt kansen om in de toekomst besluiten beter af te wegen. Voorlopig wil Romano zich, als clubrijder van de Stichting Langbaan Groningen, voornamelijk tonen voor het Nederlandse publiek en zijn sponsoren. Waarschijnlijk is dat komende zaterdag al in Loppersum tijdens de tweede ONK grasbaanrace van het seizoen.