Patrick Lodewijks. De Rechtvaardige.

Ik leerde Patrick Lodewijks kennen als stukjesschrijver van de populaire huis-aan-huis krant Loeks en later als sportverslaggever bij de stadse omroep OOG. In 1989 kwam Lodewijks van PSV naar FC Groningen. De twee seizoenen daarvoor had hij in Eindhoven als reservekeeper op de bank gezeten. Hans van Breukelen was bij PSV de eerste keus, ook in het seizoen 87/88 toen PSV onder trainer Guus Hiddink zowel het landskampioenschap als de KNVB Beker en als klap op de vuurpijl ook nog de Europacup 1 won. Patrick wilde elke week spelen en in Eindhoven lukte dat niet. In Groningen voor hem gelukkig wel.

Hij stond in het Oosterpark in negen seizoenen maar liefst 270 keer in de basis. Eerst als huurling, later tekende Patrick Lodewijks een driejarig contract, flauw als hij was van dat aan het lijntje houden gedrag van PSV dat hij op termijn de opvolger van Hans van Breukelen zou worden. Niks van dat alles, al helemaal niet toen de opvolger van Hiddink, Hans Westerhof, de man die Lodewijks naar FC Groningen had gehaald, werd ontslagen en deze werd opgevolgd door Aad de Mos die op zijn beurt geen geloof had in Lodewijks. Patrick ging met zijn gezin in het Drentse Annen wonen en met enige regelmaat kwam ik bij hen over de vloer. Yvonne Lodewijks was een super aardig en hartelijk mens en de verslagenheid was dan ook groot toen zij vorig jaar op 29 april bij een ongeluk op de snelweg A2 ter hoogte van Eindhoven om het leven kwam. Dit kan niet waar zijn dacht ik toen ik het hoorde. Nog maar 46 jaar, moeder van drie dochters. Het gezin Lodewijks kreeg van de aanhang van Feyenoord, waar Patrick keeperstrainer is, enorm veel steun en ook in andere delen van het land werd intens met hen meegeleefd. Het immense verlies van Yvonne kreeg voor Patrick en zijn dochters weer wat kleur door al deze steunbetuigingen. In zijn rijke carrière keepte Lodewijks maar liefst 374 wedstrijden in de eredivisie. Verreweg de meeste dus bij FC Groningen. Twee keer PSV, FC Groningen en Feyenoord zijn de clubs waar Patrick voor speelde. International was hij nooit, hoewel Marco van Basten hem wel opriep voor de voorlopige selectie voor het WK 2006 in Duitsland. De doorstroming naar de definitieve selectie zat er helaas voor Patrick niet in. Geboren op 21 februari 1967 was de Brabantse doelman in het seizoen 2005/2006 met zijn 38 jaar de oudste speler van de eredivisie. Lodewijks speelde toentertijd bij Feyenoord. FC Groningen haalde met Patrick Lodewijks een geweldige clubkeeper in huis. Zowel bij zijn medespelers als ook bij de aanhang was hij populair. Een sociale jongen die al heel snel aardde in het Groningse. Patrick Lodewijks stond als speler te boek als betrouwbaar en eerlijk, als iemand die het rechtvaardigheidsgevoel hoog in het vaandel heeft staan. Welke FC fan uit die tijd herinnert zich niet de wedstrijd Groningen versus Heerenveen in het aloude Oosterpark? Patrick, die normaliter amper protesteerde bij scheidsrechterlijke beslissingen, achtervolgde in de laatste minuut van de wedstrijd scheidsrechter Dick Jol. En dat was niet zomaar. FC Groningen had de leiding met 2-1 totdat keeper Lodewijks de bal klemvast had gepakt. Heerenveen-spits Tony Alberda kopte de bal daarna uit de volgens Dick Jol niet klemvaste handen van Lodewijks waarna de bal over de doellijn rolde. Jol keurde de goal dus goed en het hele stadion was in totale verbijstering. Patrick Lodewijks voelde zich terecht bestolen door de scheids. Bij oneerlijkheid werd de doelman witheet. Furieus riep hij Jol ter verantwoording. Helaas, zelfs een woedende Patrick Lodewijks kon niets aan de stand veranderen. Groningen en Heerenveen deelden de punten. De anders zo aimabele Lodewijks voelde zich zelden zo genaaid als op die zondagmiddag door Dick Jol aan de Zaagmuldersweg. De slechtste periode voor Patrick Lodewijks was de tijd onder trainer Theo Vonk, die net als eerder Rob Jacobs en Wim Rijsbergen, totaal niet bij de club paste. Geen resultaat, een slechte sfeer onderling, nauwelijks contact met de trainer en zelf ook niet in vorm. Waar doe ik het allemaal nog voor? Dat vroeg de keeper zich af. Het noodlot sloeg helemaal toe toen hij ook nog eens geblesseerd raakte. Drie maanden uit de roulatie. Reservekeeper Bas Roorda verving hem uitstekend, net als voorheen Patrick dat had gedaan in zijn PSV tijd toen Van Breukelen vanwege een blessure niet kon keepen. In die periode werd trainer Vonk de laan uitgestuurd. Zijn opvolger was oud-voetballer Wim Koevermans, die Lodewijks, toen hij fit was, gewoon weer als eerste keeper opstelde. Dit tot woede van Roorda, die eigenlijk wel terecht meende recht te hebben op die plek vanwege zijn goede spel. Het waren mooie tijden met Patrick Lodewijks onder de lat. Zondag is hij 49 jaar geworden. Ik hoop voor hem op nog vele vruchtbare jaren als trainer in zijn zo geliefde voetbalsport.
Door: Piet van Dijken