Duizenden bezoekers Swingin’ Groningen

GRONINGEN – Duizenden bezoekers waren afgelopen weekend getuige van de 22e editie van de Swingin’ Groningen. In het centrum van de stad kreeg het publiek crossovermuziek zoals funk, soul en groove en alle andere muziekstromen die zijn ontstaan vanuit de jazz voorgeschoteld.

Op het Broerplein was dit jaar voor het eerst een podium, en met succes. Het gezellige plein voor het Academiegebouw met zijn markante gevel en stenen trap vormde een prachtig decor voor zowel muzikanten als publiek. Net als op het Waagplein, de Ellebogen, het Uurwerkersplein en het Zuiderdiep.

Woensdag 15 en donderdag 16 juni

Northern European Jazz Talent Contest en de Local Pre Round

Na de officiële opening door onder meer wethouder Paul de Rook barstte op donderdag het festival direct flink los. Talenten van de conservatoria van Aarhus (Denemarken), Stockholm (Zweden), Tallinn (Estland), Hamburg (Duitsland) en Groningen streden in Newscafé the Club met alles wat ze in zich hadden, om de felbegeerde Northern European Jazz Talent Award. Het bleef spannend tot het eind, maar uiteindelijk trok de Zweed Oskar Lindström aan het langste eind. Vanuit het Prins Claus Conservatorium in Groningen was Vladislav Psaruk afgevaardigd. Hij won op woensdagavond de Local Pre Round.

Vrijdag 17 juni

Aan het eind van de middag brak de zon door en toen PBUG het programma rond 00:30 uur op het Broerplein afsloot, leek het wel of die nog steeds scheen. Deze Britse funksensatie werd als laatste toegevoegd aan de programmering en wat een fantastisch besluit was dat! Bandleider Pete Ray Biggin, die gedrumd heeft voor Level 42, Amy Winehouse, Chaka Khan, Mark Ronson en diverse andere wereldartiesten, zette samen met zijn 9-koppige band het publiek in vuur en vlam. Eerder op de avond hadden de bezoekers al kunnen genieten van vele andere hoogtepunten, zoals het optreden van Lou Leeuw, Tollak Ollestad en Jonathan Kreisberg met de Prins Claus Conservatorium Big Band.

Swingin' Groningen 2016

Zaterdag 18 juni

‘Unforgettable’ was het StadsKabaaloptreden van tientallen kinderen en jongeren uit stad en ommeland op het Broerplein zaterdagmiddag. En tussen 14:00 en 18:00 uur was het weer extra leuk winkelen, want diverse winkels en winkelstraten verrasten hun bezoekers met een programma vol crossover jazzmuziek.

De workshop van Anton Goudsmit in Jazzcafé De Spieghel trok veel belangstellenden die genoten van het luisteren naar zijn muziek, zijn uitleg daarbij en het samenspelen met deze gitaarvirtuoos. ’s Avonds veranderde het Broerplein in een zinderende dansvloer tijdens het optreden van Tristan & The Heavy Horns met hun funky gitaren, groovy Hammondorgel en soulvolle zang. Maar ook Senna Black en James & Black maakten veel indruk.
Onvergetelijk was ook de afsluiter van het festival, de show van de van oorsprong Groningse Will Nuruwe en zijn muzikale vrienden, onder wie Berget Lewis en Julia Zahra.

Het bestuur en de organisatie van Swingin’ Groningen kijken dan ook terug op een geslaagde 22e editie.