SamenLoop voor Hoop Pekela brengt ruim 46.000 euro op

PEKELA – Op zaterdag 18 en zondag 19 juni stond in Pekela in het teken van de SamenLoop voor Hoop. SamenLoop voor Hoop is 24 uur wandelen voor kankeronderzoek. Daarbij wisselen teamleden elkaar af op een parcours, als symbool voor de voortdurende strijd tegen kanker.

Als je eerste artiest over je evenement heen kijkt, en opmerkt dat hij trots is op het feit dat hij uit Pekela komt, weet je dat er iets bijzonders aan het gebeuren is. De artiest was Edwin Jongedijk, en hij keek uit over het Burgemeester Boekhoven wandelpark. Bijzonder is dat hij deze opmerking plaatste voordat de SamenLoop goed en wel begonnen was. Na de officiële opening gingen eerst ongeveer 50 eregasten, die de ziekte kanker hebben of hebben overwonnen, voor een ereronde over het parcours. Na deze ronde volgde een peloton bestaande uit vertegenwoordigers van 32 teams. Een lang paars lint dat zich op allerlei manieren al had ingezet voor dit evenement. Op de SamenLoop werd er nog een schepje bovenop gedaan.

Dit schepje kan beter een flinke schep genoemd worden. De toon werd echter gezet door een bijzondere groep, die met veel kabaal de opening verstoorde. De Pekelder brandweer zette drie auto’s, en veel manschappen in om 800 euro te brengen als donatie namens het korps. Als dank mochten zij zich met een ronde presenteren over het parcours. Ze voegden zich bij de deelnemers van de SamenLoop. Naast de 24-uurs estafette werden er nog vele acties gehouden op de markt. Op het wellness plein werd ook geknipt voor de Stichting Haarwensen. Hanna Haaijer haalde 200 euro op, en moest er daarna ook aan geloven. Enigszins zenuwachtig nam zij plaats in de stoel van de kapper. Nog voordat haar nieuwe coupe volbracht was, stond de volgende jongedame al met een vlecht in haar handen. Ook deze werd gedoneerd. Daarnaast werden op het wellnessplein eregasten verwend.

Op het podium verscheen ondertussen een keur aan artiesten. Edwin Jongedijk werd opgevolgd door Wia Buze, Na Wia Buze volgende nog een lange rij aan artiesten zoals Rika Hamminga, Het Pekelder Plus Koor, Hard Labour, Reference, Pank, en nog vele anderen. Een bijzondere act was het Ensemble Sophia uit Stadskanaal. Eigenlijk waren alle acts even bijzonder. Een ander hoogtepunt was het optreden van Ronald en Aïsha. Deze laatste is een slechts 13-jarige zangeres, die het veld met een heel volwassen stemgeluid versteld deed staan. Ze was in leeftijd een groot contrast met wat de oudste deelnemer moet zijn. De 93-jarige heer De Winter maakte ook zijn rondjes. Op de zaterdagavond werd ook de kaarsenceremonie gehouden. Voor en tijdens de ceremonie trad Blue Happy Bacon op. Tijdens de ceremonie trad ook Brenda op, en werd er een vuurshow gegeven. Uiteindelijk werden kaarsenzakken onthuld met de tekst Herinneringen.

Alles kon uiteindelijk naar maar 1 ding leiden. Onverbiddelijk telde de klok 24 uren af. Daarvoor vond zondagmorgen ook nog een kerkdienst in de openlucht gehouden. Zondagmiddag om 15.00 uur was dat een feit. Weer kwam het Exercitiepeleton naar het Boekhovenpark. Een kanonschot leidde de bekendmaking van het eindbedrag in. Die bekendmaking was de laatste parel aan de kroon van een evenement dat klonk als een klok. Maar liefst 46.418,61 euro stond op de cheque voor Annelies Ottens, die namens het KWF de Pekelder organisatie heeft begeleid. Ze werd op het podium geflankeerd door vertegenwoordigers van de IPSO-inloophuizen in de provincie Groningen. Nardusbloem uit Musselkanaal en Hamelhuys uit Groningen waren met lopers en vrijwilligers aanwezig in Pekela. Zij verzorgden samen met lokale vrijwilligers de eregasten. Als laatste restte SamenLoop voor Hoop Pekela niets anders dan vrijwilligers, lopers, sponsoren en alle andere betrokkenen zeer hartelijk voor hun inzet te bedanken. Bij die laatste categorie horen ook de vele toeschouwers die de weg naar het Boekhoven wandelpark wisten te vinden.