Peuterspeelzaal Plaggenborg krijgt bibliotheek

JIPSINGHUIZEN – Een bibliotheek op school, peuterspeelzaal Plaggenborg heeft de eer. De peuterspeelzaal in Jipsinghuizen is namelijk de eerste peuterspeelzaal in de provincie Groningen die gebruik kan maken van een bibliotheek op school.

De peuterspeelzaal is geïntegreerd in OBS Plaggenborg te Jipsinghuizen. Deze basisschool gaat vanaf nu de schoolbibliotheek delen met de peuters. Op donderdag 23 juni ondertekende Arend Middelveld, bestuurder van Biblionet Groningen, samen met Joke Bakker, locatiehoofd Peuterspeelzalen Rzijn, een samenwerkingsovereenkomst.
De leidsters van peuterspeelzaal Plaggenborg worden ondersteund door een leesconsulent van Biblionet Groningen waarbij het verrijken van de woordenschat, het stimuleren van de taalontwikkeling en het voorleesplezier voorop staan. Bij de Bibliotheek op school op OBS Plaggenborg in Jipsinghuizen zijn veel vrijwilligers betrokken. De vrijwilligers zijn ouders die kinderen hebben op de basisschool of de peuterspeelzaal.

Nieuw voor peuters

Wethouder van de gemeente Vlagtwedde, Wietze Potze, opende vorig jaar in oktober de Bibliotheek op school voor basisschoolleerlingen. De peuters in Jipsinghuizen zijn de eersten die gebruik kunnen maken van de Bibliotheek op school in de provincie Groningen. In de toekomst zullen er meer peuterspeelzalen volgen. De aansluiting van de peuterspeelzaal bij de Bibliotheek op school zorgt ervoor dat jonge kinderen en hun ouders in de voorschoolse periode al in aanraking komen met een schoolbibliotheek.

De Bibliotheek op school

Biblionet Groningen is in de provincie Groningen verantwoordelijk voor de implementatie en uitvoering van de Bibliotheek op school. Hiervoor werkt Biblionet samen met Kunst van Lezen, gemeenten en scholen. De Bibliotheek op school vergroot het plezier in lezen en verbetert daardoor de taal-, lees- en informatievaardigheden van kinderen. Een goede schoolbibliotheek zorgt ervoor dat alle kinderen de kans krijgen om leeskilometers te maken.