PvdA Groningen: “Topsportzorgcentrum goed voor alle Groningers”

GRONINGEN – De PvdA-fractie van Groningen steunt de komst van het Topsportzorgcentrum in Stad. ‘In het nieuwe gebouw komen top- en breedtesport samen met zorg en kennis. Goed dus voor alle Groningers’, zegt raadslid Simone Brouwer.

Het Topsportzorgcentrum op sportpark Corpus den Hoorn is een initiatief van FC Groningen. Alle elftallen van de club zullen hier straks trainen, zo is de bedoeling. Ook topsporters van andere disciplines maken gebruik van het complex en de daar aanwezige kennis en faciliteiten, evenals Noordelijke amateursporters.

Gezonde Groningers

Er komt namelijk een medisch centrum. Voor top- én breedtesporters in Noord-Nederland. Het Martiniziekenhuis, de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen zijn ook verbonden aan het initiatief, waardoor het mogelijk wordt om wetenschappelijk onderzoek te doen naar bewegen.

Ook worden Groningers vanuit dit centrum gestimuleerd om meer te gaan sporten en gezonder te leven. ‘We hopen dat dit bijdraagt aan een goede gezondheid van stadjers en ommelanders’, aldus Brouwer. ‘En als gevolg daarvan ook aan lagere zorgkosten.’

Financieel verantwoord

Het gebouw telt 5000 m2 en vier verdiepingen en herbergt vergaderruimtes, zorg- en horecavoorzieningen en een topsporthal. De financiering komt voor een groot deel uit het Ruimtelijk Economisch Programma Zuiderzeelijn, de compensatiegelden voor het niet-doorgaan van de Zuiderzeelijn. Verder mag FC Groningen van de gemeente de huur voor het Noordlease Stadion over 40 in plaats van 30 jaar uitsmeren, onder de voorwaarde dat de club het voordeel in het Topsportzorgcentrum steekt.

‘De FC krijgt het geld echter alleen als ze zich aan de afspraken houdt’, stelt Brouwer nadrukkelijk. ‘Gezien het grote draagvlak van de club in de regio vindt de PvdA het geen probleem dat FC Groningen tegemoet wordt gekomen. Door de bijdrage van de club profiteert ook breedtesporters mee, die ook in het centrum terecht kunnen.’