Diskjockey en zanger Koos Darwinkel uit Stadskanaal: ‘Muziek is voor mij emotie’

STADSKANAAL – ,,Muziek op maat, dát is wat ik doe. Of het nu gaat om goud van oud, Nederlandstalig of disco, het maakt mij niks uit. Men vraagt en ik draai.” Deze woorden zijn afkomstig van de rap van de tongriem gesneden Koos Darwinkel (56), zanger en entertainer uit Stadskanaal. Veel partijen en feestjes in voornamelijk de noordelijke provincies worden door hem opgeluisterd. Hij draait plaatjes, maar zingt ook. Waar Koos Darwinkel op de planken staat, is het feest. Gegarandeerd!

De voormalige postbode heeft altijd al iets met muziek gehad. Zo is hij maar liefst vijftien jaar DJ geweest bij discotheek C’est Bon in Gieten. Daarvoor draaide hij zijn plaatjes in het vermaarde Frascati in Stadskanaal. ,,Muziek is voor mij emotie, sommige nummers kunnen me geweldig raken. Ik heb ook altijd al muziek verzameld, heb nu nog duizenden singles en koffers vol met cd’s. Op een gegeven moment had ik het in Gieten wel gezien. Ik besloot om ermee te stoppen, ik wilde wat anders. Voor mezelf beginnen. Ik vertelde mijn collega DJ Joop van Gogh dat ik ermee zou kappen zo gauw ik een compagnon gevonden had. Joop zei: ‘Die compagnon staat voor je, ik doe mee’. We hebben na de nodige investeringen samen JK Entertainment (www.jkentertainment.nl) opgericht en zijn eigenlijk vanaf dag 1 op pad geweest. We draaiden tijdens het schaatsen in Thialf in Heerenveen, maar ook op verjaardagspartijtjes en bruiloften. Joop is er enige tijd geleden uitgestapt en ben ik alleen verder gegaan. Nee, we hebben geen ruzie gehad. Zeker niet. Joop is vader van een tweeling geworden en omdat zijn vrouw ook in het weekend werkte, was het niet meer te combineren.”

Koos Darwinkel is allround. Naast plaatjes draaien is hij ook een verdienstelijk zanger. Op diverse piratencd’s zijn z’n nummers te horen. ,,Als ik ergens met mijn drive-in-show was kreeg ik wel eens de vraag of ik ook voor live muziek kon zorgen. Ik ben thuis in mijn studio wat liedjes gaan inzingen en het klonk best leuk. Nee, ik ben geen topzanger maar ik kan met mijn repertoire de mensen wél amuseren. En daar het gaat het toch uiteindelijk om? Het nummer ‘Verliefd, verloren’ heeft het heel aardig gedaan op de verschillende piratenzenders.”

,,De belangstelling voor de Nederlandstalige muziek loopt op dit moment overigens terug. Het is een poosje een hype geweest, al die piratenfeesten. Nu zijn ze over the top. Kijk, zo’n megapiratenfestijn een keer per jaar krijgt nog wel een volle tent, maar voor de rest houdt het niet meer over. Bovendien is het aantal megapiratenfestijnen inmiddels landelijk al teruggelopen van 25 naar vijftien. In Brabant en Limburg zijn ze nog wel razend populair.”

Een nummer dat geen enkele avond op het repertoire van Darwinkel ontbreek is ‘Paradise by the dashboard light’ van Meat Loaf. Dit nummer wordt altijd aangevraagd”, verklapt hij. ,,Maar ook ‘Country Roads’ van de Hermes Houseband, ‘Proud Mary’ van Ike & Tina Turner en nummers van Golden Earring scoren immer hoog op de muziekavonden”, aldus Darwinkel die van oordeel is dat het publiek in al die decennia nauwelijks veranderd is. ,,De mensen komen nog steeds om een feestje te bouwen. Alleen het rook- en drankbeleid van de laatste jaren heeft de zaak geen goed gedaan. Het valt me overigens op dat de ouderen steeds minder roken en de jeugd steeds meer begint te dampen.”

Opvallend in de huidige muziek noemt Koos de snelheid waarmee nieuwe nummers verdwijnen en ook meteen voorgoed in de vergetelheid geraken. ,,Eerder kon een nummer wel drie maanden bovenaan staan in de Top 40. Tegenwoordig, in het digitale tijdperk waarin veel muziek via de computer wordt binnengehaald, is een hitje drie weken ‘hot’ waarna je er nooit meer iets van hoort. Producers schrijven vandaag de dag nummers, ze zoeken er een poppetje bij en brengen het uit. Is het een succes dan volgt er een tweede nummer. Doet het plaatje niks, dan wordt er een nieuw poppetje gezocht.”

Om zijn horizon te verruimen is Koos Darwinkel onlangs in zee gegaan met Sound Events in Buinen. Dit bedrijf houdt zich bezig met de verhuur van geluid en licht. ,,Het is een derde tak aan JK Entertainment”, aldus Darwinkel die nog wel eens wat meemaakt tijdens zijn aanwezigheid in de diverse feestzalen. ,,Ik stond een keertje op een bruiloft te draaien toen er een kroonluchter van het plafond naar beneden kwam op het hoofd van een van de gasten. De schrik zat er even goed in, maar hoewel het slachtoffer per ambulance afgevoerd moest worden, is het uiteindelijk toch met een sisser afgelopen.”

Een favoriete artiest zegt Koos niet echt te hebben. Wel herinnert hij zich een filmpje op Youtube van Rene Innemee, de zanger van de Brabantse band The Walkers. ,,Ze noemen hem ook wel de Nederlandse John Fogerty. Hij zingt daarop het nummer ”Oh It’s you”. Wat een stem! Kippenvel krijg ik ervan.”