Fietsend langs eetbare groene oases in stad

GRONINGEN – Op zaterdag 9 juli organiseert de Natuur en Milieufederatie Groningen de zevende editie van de fietstocht langs diverse inspirerende Eetbare Stadsinitiatieven.

Dit jaar staan de Hortushof, Ranketuin, Toentje en ‘buurtuin’ Marjolijnstraat op het programma. Stadjers kunnen zo eens een kijkje nemen bij deze diverse prachtige sociale en groene initiatieven die de stad rijk is. Toentje is afgelopen jaar verhuisd, omdat de tijdelijke grond waarop zij eerst gevestigd waren een andere bestemming kreeg. De nieuwe locatie gaan we met eigen ogen bekijken.

Bijen in stad

De Hortushof bezochten we vorig jaar ook, maar er is daar zo ontzettend veel gebeurd in 2015 dat een nieuwe visite zeker de moeite waard is: van bijenkasten tot educatieve projecten, de enthousiaste deelnemers vertellen er graag over. Ook de locatie mg er zijn, zo in de binnenstad, en toch helemaal verstopt.

Groene oase

En dan de Ranketuin, een groene oase tussen de Professor Rankestraat en de Professor Enno Dirk Wiersmastraat. Bewoners tuinieren hier nu 2 jaar samen én alleen, met kleine stukjes moestuin in de volle grond én diverse fruitboompjes en struiken.

Vliegende start

Vorig jaar in april is ‘Buurtuin’ Marjolijnstraat van start gegaan en hebben de 18 deelnemers al meteen al een eerste seizoen kunnen draaien! Hier wordt in grote, kleine, lage én hoge bakken getuinierd. De bewoners zijn druk bezig met nieuwe projecten voor een verdere ontwikkeling van de tuin.

Over de Eetbare Stad

De stad Groningen kent inmiddels al zo’n zeventig Eetbare Stad initiatieven waarbij een kleine tot grote groep buurtbewoners moestuiniert in de openbare ruimte. Van een enkele bessenstruik tot boomgaard, van enkele moestuinbedden in de volle grond tot een groot aantal moestuinbakken; er gebeurt van alles! Gewoon, op een verloren veldje in je buurt of op een grasveld of plantsoen tussen flats of woningen: gezellig, gezond en smakelijk.

Praktische gegevens

Aanmelden: verplicht, via www.eetbarestadgroningen.nl
Verzamelen: wellicht komt er nog een tuin bij, waardoor de route nog niet helemaal vastligt. Na aanmelding volgt kort voor de fietstocht het definitieve vertrekpunt!
Vertrek: 11:00 uur
Potluck Picknick: neem iets kleins mee om uit te delen. Voor eetgerei is gezorgd. Iedereen dient wel eigen drinken mee te nemen.
Einde: 15:00 uur bij buurttuin Marjolijnstraat in de Ulgersmaborg
Deelname: kosteloos