Tegemoetkoming voor inwoners met laag inkomen

BELLINGWEDDE/VLAGTWEDDE – Inwoners met een laag inkomen uit Bellingwedde en Vlagtwedde kunnen vanaf vrijdag 1 juli 2016 een aanvraag doen voor een bijdrage van 250 euro per persoon. Dit geldt alleen voor inwoners die het volledige eigen risico hebben verbruikt.

Het betreft een eenmalige tegemoetkoming in de zorgkosten. Met deze maatregel wil de gemeente Westerwolde i.o. inwoners met een laag inkomen en hoge zorgkosten een extra steuntje in de rug geven.

Vanaf 2015 zijn twee landelijke regelingen afgeschaft: de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en de Compensatieregeling Eigen Risico (CER). Via deze regelingen ontvingen mensen jaarlijks een tegemoetkoming in hun hoge zorgkosten.
Gemeenten hebben de opdracht gekregen om met een kleiner budget en meer maatwerk, dezelfde doelgroep te blijven ondersteunen. Bellingwedde en Vlagtwedde vinden het belangrijk dat zorg betaalbaar blijft voor inwoners met een laag inkomen. Daarom hebben zij hun krachten gebundeld in een nieuwe regeling. Hierin bieden zij inwoners die achttien jaar of ouder zijn en maximaal 130% van het sociaal minimum verdienen en die het volledig eigen risico gebruikt hebben, deze tegemoetkoming aan.

Aanvragen en voorwaarden

Op de websites van beide gemeenten is meer te lezen over de voorwaarden. Inwoners kunnen de tegemoetkoming aanvragen via een formulier dat zij zowel in beide gemeentehuizen als op beide websites kunnen verkrijgen. De aanvraag geldt voor 2016 en deze dient uiterlijk op 31 maart 2017 te worden ingediend.