Veendam gaat onkruid thermisch te lijf

VEENDAM – De gemeente Veendam gaat onkruidbestrijding op verhardingen thermisch uitvoeren. Vanaf 31 maart 2016 is het professionele gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tegen onkruid niet meer toegestaan.

De afgelopen jaren zijn er verschillende alternatieve werkmethoden getest. Op basis hiervan heeft de gemeente Veendam gekozen voor een thermische bestrijding met hete-lucht techniek, het zogenaamde föhnen. Deze vorm van onkruidbeheersing vindt plaats op trottoirs, voetpaden en parkeerplaatsen.

Milieuvriendelijk

In vergelijking met chemische bestrijding is mechanische (borstelen) en thermische onkruidbestrijding minder effectief. Er is dan eerder sprake van beheersing in plaats van bestrijding. Deze vorm van onkruidbeheersing is beter voor het milieu. Zo komen de chemische stoffen niet in het oppervlaktewater terecht. Omdat de wortels intact blijven komt onkruid eerder weer opzetten. Daardoor is behandeling vaker nodig. Dit heeft ook tot gevolg dat er meer onkruid zichtbaar is op de verhardingen. De gemeente Veendam heeft afspraken gemaakt met de uitvoerder over de hoeveelheid onkruid die zichtbaar mag zijn. Op deze manier wil de gemeente een nette en groene parkstad blijven zonder dat het milieu wordt belast.