Be Quick en Jong FC Groningen en de nieuwe voetbalpiramide: Met ambitie maar zonder geld de Derde Divisie in

HAREN – Dat was nog even schrikken, daar in Delft. Be Quick zou zich daar wel even plaatsen voor de nieuwe Derde Divisie na de eclatante thuiszege in de nacompetitie op DHC (4-0). Hoe anders liep het echter. Onder aanvoering van een weergaloze Romano Denneboom werden de elf van trainer Mischa Visser van het bekende kastje naar de muur gespeeld. Het werd 1-0, en nog voor de rust 2-0. Na de 3-0 volgde ook de 4-0 en Be Quick 1887 leek letterlijk onder de voet gelopen te worden. Tien was daar echter Fabian Stevens. Hij kreeg de bal voor zijn voeten en haalde onbedaarlijk hard uit: 4-1. Daarmee was de Derde Divisie een feit en speelt de amateurclub straks op hetzelfde niveau als Jong FC Groningen. Er is één verschil: Be Quick speelt op zondag, FC Groningen op zaterdag. Ander (groot) verschil is het budget. Want Be Quick probeert straks met een lege portemonnee te overleven. En daar zit ‘m ook meteen de uitdaging.

Die lege portemonnee is er ook dit jaar weer debet aan dat Visser zijn beste spelers de deur uit zag lopen. Aanvoerder Strengholt gaat naar ONS Sneek, net als eerder genoemde Stevens. Routinier Westerveen keert terug naar Asser Boys en Bjorn Adams koos voor Harkemase Boys. Het is elk jaar hetzelfde liedje, maar toch raakt nooit iemand op de Esserberg in paniek. Reden: de club heeft de beste jeugdopleiding van Nederland. Elk jaar weer kan de selectie schijnbaar moeiteloos aangevuld worden met eigen talenten. Bovendien slaagde Be Quick er in om toch wat externe versterking te halen. Zo spelen bijvoorbeeld Erik Nederhoed, Thomas Careman, Raymond Bolt en Joram Smits volgend jaar op de Esserberg. Spelers die gezien de kwaliteiten die ze hebben meerwaarde zouden moeten kunnen hebben. Liefhebbers dus, want ze lieten het geld voor wat het was en kozen voor de uitdaging Be Quick.

Mischa Visser is ook volgend seizoen trainer. Hij degradeerde uit de Topklasse, maar promoveerde dus het afgelopen seizoen. Visser is slechts 29 lentes jong en was zelf bepaald geen topvoetballer. De kracht van de oefenmeester zit ‘m in de leergierigheid. De innovatiedrang én het heel hard willen werken. Overal slaat Visser denkbeeldig zijn tentjes op om kennis te vergaren. Om zelf beter te worden en daardoor ook zijn selectie van impulsen te voorzien. Visser zie je overal. Van Southampton tot Valencia. En overal probeert hij op creatieve wijze elementen van die topclubs mee te nemen naar de Esserberg. Visser’s kennis van tegenstanders is bovendien enorm. De spelers weten doorgaans alles van de komende tegenstander en zien zelfs beelden. Visser laat niets aan het toeval over. Bovendien past hij wel bij Be Quick. Hij is redelijk ingetogen, maar toch ook wel weer overtuigd van eigen kunnen. En intelligent dus, ook niet geheel onbelangrijk op de Esserberg.

Be Quick voldeed tot nu toe aan 41 van de 43 opgelegde eisen voor deelname aan de nieuwe Derde Divisie. De nieuwe voetbalpiramide moet zorgen voor doorstroming en minimaliseert het verschil tussen prof- en amateurvoetbal. Wat Be Quick nog moet regelen is een veiligheidscoördinator. Bovendien is het verplicht om drie spelers onder contract te hebben. En daar wringt toch wel de schoen, want Be Quick weigert dat. Het op de loonlijst hebben van spelers past niet bij de cultuur van de club. Men wil spelers niet betalen, en zal spelers niet betalen. Daardoor dreigt meteen puntenaftrek voor de ploeg van Visser, want dat is de straf die staat op het niet hebben van voldoende contractspelers. Wrang, want clubs die niet voldoen aan een andere eis- het niet hebben van een jeugdopleiding- schijnen er met een geldboete van af te komen. Wellicht kan de club creatief zijn. Dat wat spelers bijvoorbeeld zogenaamd ook jeugdtrainer zijn. Aan de andere kant kan de club er ook gewoon een principezaak van maken en neemt het de puntenaftrek maar voor lief.
Wat zeker is, is dat Be Quick een loodzwaar seizoen tegemoet gaat. De derde Divisie bestaat uit achttien clubs, en dus staan er 34 loodzware wedstrijden te wachten tegen clubs als JVC/Cuijck, Westlandia, HSC’21 en Margreb’90, clubs waar niet op een euro meer of minder gekeken wordt. Bijzondere club in de Derde Divisie is ook De Dijk. De hoofdsponsor van de club kwam enige jaren geleden in het nieuws vanwege grootschalige cocaïnesmokkel. Dat drugsgeld zou aangewend zijn om spelers naar de club te halen. Bewezen werd het nooit, maar nog steeds verkassen spelers voor naar verluidt grote sommen geld naar De Dijk, dat onlangs de ambitie uitsprak om na Ajax de tweede betaald voetbalclub van Amsterdam te willen worden.

Helaas voor Be Quick komt het straks Jong FC Groningen niet tegen. Die spelen dan wel in de Derde Divisie, maar dan op zaterdag. Een teleurstelling voor de selectie van Alfons Arts, die liever in de Tweede Divisie of zelfs in de Jupiler League gespeeld had. Het is dan ook maar de vraag of de mannen van Arts in de Derde Divisie wel voldoende weerstand krijgen, zeker vanwege het feit dat de club in 2018 vooral uit de eigen opleiding wil putten als het de eerste selectie betreft. Dat FC Groningen een van de te kloppen ploegen is, moge duidelijk zijn. Jong FC Groningen speelt haar thuiswedstrijden overigens op zaterdag, om 15.00 uur op Corpus den Hoorn.

De nieuwe Voetbalpiramide

Tweede Divisie:
AFC
De Treffers
Koninklijke HFC
FC Lienden
TEC
UNA
VVSB
Barendrecht
Excelsior Maassluis
GVVV
HHC Hardenberg
Katwijk
Kozakken Boys
Spakenburg
Jong AZ
Jong FC Twente
Jong Sparta
Jong Vitesse

Derde Divisie Zaterdag:
Capelle
DVS’33
FC Lisse
ONS Sneek
Rijnsburgse Boys
Scheveningen
SteDoCo
IJsselmeervogels
ASWH
Rijnvogels
Harkemase Boys
Huizen
ODIN’59
Quick Boys
VVOG
Jong Almere City
Jong FC Groningen
Jong Volendam

Derde Divisie Zondag:
EVV
HBS
Hercules
HSC’21
JVC/Cuijk
Margreb’90
OJC Rosmalen
Be Quick 1887
De Dijk
Dongen
Juliana’31
OFC
Quick’20
UDI’19
Westlandia
Jong Achilles’29
Jong Brabant United
Jong De Graafschap