Oost-Groninger campings hopen op beter weer

Foto: Gert Meulman

OOST-GRONINGEN – Het weer is vooralsnog niet om over naar huis te schrijven. Weinig zon en veel regen zorgen ervoor dat nog niet bij iedereen het echte vakantiegevoel aanwezig is. Het baart de campings in Oost-Groningen nog niet echt zorgen, hoewel die hun boterham juist in deze periode moeten verdienen. Groot Groningen peilde de meningen op drie campings.

,,Natuurlijk lopen we achter ten opzichte van andere jaren en ik weet ook niet of we dit nog wel kunnen inhalen”, zegt Anneke Liewes die samen met haar man Siep alweer tien jaar camping De Bronzen Eik, een van de zes campings in Sellingen, runt. ,,Zo gauw er regen voorspeld wordt, gaan de mensen weg of ruimen ze in elk geval hun voortent al op omdat ze die droog willen meenemen. Maar in veel gevallen komt de regen helemaal niet. Een goeie weervoorspelling is dan ook cruciaal voor ons. Het is maar net waar de buien vallen.”

Aan reserveringen doet De Bronzen Eik allang niet meer. ,,De mensen komen bij ons langs en vragen of we een plaatsje voor hen hebben. Ze willen zich niet meer ver vantevoren vastleggen. Onze camping kampt niet met wateroverlast. We zitten hier op de uitloper van de Hondsrug en dus op zandgrond. Plassen staan hier nooit. De meeste mensen komen naar De Bronzen Eik voor de rust. Het zijn vaak vijftig- en zestigplussers die er op de fiets op uit trekken. Ze hoeven niet vermaakt te worden. Gezinnen hebben we weinig, er is ook geen animatieteam of zwembad”, legt Anneke Liewes uit. Zij zegt zich er telkens weer over te verbazen dat Westerwolde, het gebied waarin Sellingen ligt, nog maar door zo weinigen ontdekt is. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Drenthe. Mijn man zegt wel eens: ‘Het mooiste stukje Drenthe ligt in Groningen: Westerwolde!’ En dat is niet eens overdreven, want de meeste gasten zijn verrast door het natuurschoon hier. Vaak wordt er voorzichtig voor twee of drie dagen geboekt maar blijven ze uiteindelijk veertien dagen of drie weken. Dat zegt genoeg.”

Ook Margriet Huisman van camping ’t Plathuis in Bourtange zegt niet bepaald vrolijk te worden van het regenachtige weer. ,,Maar het is niet anders, vorig jaar was het net zo. Toch draaien we beter dan vorig jaar. De vakanties in Duitsland en Scandinavie zijn begonnen. De meeste mensen gaan wel sneller weer weg, ze hebben het na een paar dagen wel gezien. Juli en augustus worden bepalend.”

Ook in Bourtange kampt de camping niet met wateroverlast bij overvloedige regenval. ,,We zitten hier nog net op een zandrug, dat is positief”, aldus Huisman die wel een speciale overkapping heeft gemaakt waar mensen bij slecht weer hun potje kunnen koken of hun telefoons opladen. En natuurlijk is de kantine open. Daar wordt op een groot scherm aandacht besteed aan de grote sportevenementen als de Tour de France en straks de Olympische Spelen. ’t Plathuis telt in totaal 150 plaatsen waaronder een aantal trekkershutten en een stacaravan die gehuurd kan worden. De camping kent geen recreatieprogramma voor de kinderen. Er is echter wel een zwemplas en ook kan gebruik gemaakt worden van speeltoestellen. ,,Het is hier zoals vroeger, ook kampvuren worden regelmatig ontstoken”, vertelt de enthousiaste eigenaresse. ,,Vrijheid en gezelligheid viert de boventoon. De camping is mooi ruim opgezet en in de twaalf jaar dat we hier actief zijn hebben wel veel contacten opgebouwd. Veel bezoekers komen elk jaar terug, het geeft veel voldoening als blijkt dat mensen het naar hun zin hebben gehad.”

Net als haar collega van De Bronzen Eik snapt zij niks van het negatieve beeld dat elders in het land over Groningen bestaat. ,,Als mensen na de vakantie terugkomen op hun werk en zeggen tegen hun collega’s dat ze naar Groningen zijn geweest dan scoren ze daar niet echt mee. Terwijl het hier prachtig is. Iedereen die hier komt is verrast en na een dag of drie razend enthousiast. Promotie is het gevleugelde woord, er wordt hard aan gewerkt. Er zijn inmiddels mountainbikeroutes en ook langeafstandwandelingen uitgezet. Langzaam maar zeker winnen we terrein.”

,,De ene plek is droger dan de andere”, zegt Rommie Smids van camping De Bouwte in Midwolda. ,,We zitten hier nog net niet op de klei. Gelukkig is de temperatuur wel acceptabel, als de zon schijnt gaan de gasten meteen naar buiten.”

Smids is best tevreden over het aantal gasten tot nu toe. ,,Evenementen zoals bijvoorbeeld de TT in Assen en DelfSail in Delfzijl leveren ons extra bezoekers op. We hebben behoorlijk ingezet op promotie en dat werpt nu zijn vruchten af. De Bouwte is steeds beter te vinden.”

De camping in Midwolda telt momenteel ruim 200 standplaatsen. Als de economie blijft groeien, staat zelfs een uitbreiding op stapel. ,,Er komen steeds meer recreatiebedrijven in onze omgeving, we versterken elkaar.”

,,Als het weer minder goed is, moeten we er meer aan doen om het de mensen naar de zin te maken. Bij 25 graden is het halleluja, dan gaat alles vanzelf. We hebben voor de kinderen een recreatieprogramma, in de kantine is er bingo en af toe staat er een viswedstrijd of wateractiviteiten op het programma. Die worden gehouden op de grote zwemplas die voorzien is van glijbanen en kabelbanen. Voor mensen die er een dagje op uit willen is Groningen dicht in de buurt, maar ook een dagje Duitsland, de Vesting Bourtange of het Speelparadijs in Nieuw-Scheemda doen het dan goed”, vertelt Smids die de camping 23 jaar geleden samen met Jan Glas begon. En tot op de dag van vandaag heeft ze er nog steeds veel lol in. ,,Ik mag erg graag met mensen omgaan. De meesten check ik zelf in. De gasten zien me ook overal op de camping, van toiletgebouw tot receptie. Iedereen kan me aanspreken en ik probeer ze overal mee te helpen.”

Foto: Gert Meulman