Veendammer Dick Lukkien op eigen benen: ‘Ik ben benieuwd wat het hoofdtrainerschap met me doet’

VEENDAM – Dick Lukkien en FC Emmen. Drie keer is scheepsrecht. De hardnekkigheid waarmee de club poogde de assistent-trainer van FC Groningen los te weken en naar het meest zuidelijke deel van de Hondsrug te krijgen, werd pas bij de derde poging beloond. Aan de trainer nu de taak om het in hem gesteelde vertrouwen waar te maken.

FC Emmen had Dick Lukkien in eerste instantie op het oog om Joop Gall op te volgen. Het duurde enige weken voordat knopen werden doorgehakt en dat viel destijds in het nadeel uit van FC Emmen. Lukkien gaf de voorkeur aan een langer verblijf in de Euroborg. Uiteindelijk werd Marcel Keizer als nieuwe man aangetrokken, maar die verbintenis werd door de ambitie van Keizer halverwege het seizoen verbroken. Keizer verkaste eerst naar Cambuur en heeft nu Jong Ajax onder zijn hoede. FC Emmen nam een nieuwe aanloop om Dick Lukkien naar de Jens Vesting te halen en dat leek even succes op te leveren. Tot FC Groningen besloot de assistent niet voor het einde van het seizoen te laten gaan. In de slotfase van het seizoen 2015-2016 ontstond in Groningen een nieuwe situatie door het vertrek van hoofdtrainer Erwin van de Looi. Na drie seizoen tot ieders tevredenheid als assistent te hebben gewerkt, leek Lukkien in aanmerking te komen voor de opvolging van Van de Looi. FC Groningen koos echter voor Ernest Faber van NEC. Dat bespoedigde vervolgens het vertrek van Lukkien. ‘In april heb ik een aantal goede gesprekken met de mensen van FC Emmen gevoerd en ik voelde snel een wederzijdse klik. Ik kreeg ook de indruk dat het in Emmen breed werd gedragen en dat geeft natuurlijk een goed gevoel’, zegt Lukkien. ‘Het afscheid van FC Groningen deed me natuurlijk wel wat. Ik heb daar bijna zes jaar gewerkt en samen met Erwin van de Looi klikte het uitstekend. Hij liet me heel vrij en gaf me de ruimte en vrijheid om de dingen op mijn manier te doen. Uiteindelijk nam FC Groningen de beslissing om Faber als nieuwe trainer aan te stellen. Met die keuze heb ik geen moeite. Wél met de manier waarop het allemaal gespeeld is. Dat had echt anders gekund.’

De loopbaan van Dick Lukkien speelde zich tot de zomer van dit jaar bijna geheel in de provincie Groningen af. Geboren in Winschoten en opgegroeid in Veendam belandde hij als talent op 16-jarige leeftijd bij de plaatselijke profclub. Op zijn negentiende werd de linksback in de eerste selectie opgenomen en maakte op 17 augustus 1991 zijn debuut in de hoofdmacht. Na drie jaar in de basis en twee mindere seizoenen stopte hij al op z’n 24e met betaald voetbal en ging bij toenmalig Hoofdklasser SVBO spelen. Het was zijn enige uitstapje over de provinciegrens. ‘De mentaliteit daar lag me wel. Geen poespas, gewoon hard werken en honderd procent geven.’ Een succes werd het niet in Barger-Oosterveld, de club degradeerde. Het jaar daarna haalde Jan Korte, toen trainer van Appingedam, hem over naar bij die club te komen spelen. Het was het begin van een innige samenwerking met Korte, die tot op de dag van vandaag nog voortduurt. Korte is immers sinds kort manager voetbalzaken bij FC Emmen.

‘Jan loopt inderdaad als een rode draad door mijn leven’, zegt Lukkien. ‘Hij raadde me in Appingedam aan een trainerscursus te gaan volgen. Ik was toen 29 en vond het eigenlijk veel te vroeg, want op die leeftijd wil je natuurlijk spelen. Ik heb het toch gedaan en toen Korte in 2002 hoofdtrainer van BV Veendam werd, vroeg hij mij als assistent. Ik heb daar vijf seizoenen met hem samengewerkt.’

In januari 2010 haalde Lukkien het diploma Coach Betaald Voetbal en werd kort daarna door FC Groningen aangetrokken voor het beloftenteam. In 2011 zag SC Veendam in Lukkien een mogelijke opvolger van de naar Deventer vertrokken Joop Gall. FC Groningen liet hem echter niet gaan. Het lukte FC Emmen nu dus wel, en dus wacht Lukkien een nieuw hoofdstuk in zijn trainersloopbaan.

Het is de droom van elke assistent-trainer om zelf verantwoordelijk te zijn. Lukkien lijkt er rijp voor, al staat hij nog aan het prille begin. De zomer werd al anders ingevuld dan hij gewend was. Bij de contractondertekening had FC Emmen pas drie spelers vastgelegd voor het komende seizoen. Dat betekende dus een zoektocht naar nieuwe spelers. ‘Bij FC Groningen was ik er natuurlijk wel bij betrokken, maar niet als eindverantwoordelijke. Dat is nu dus wel het geval. Ik ben ook nieuwsgierig wat het hoofdtrainerschap met me doet. Als assistent sta je meer tussen de spelers, nu ligt dat anders. Bij FC Groningen werkte dat goed, nu sta ik echter voor de groep. Het is een volgende stap in mijn carrière en ik heb er ontzettend veel zin in.’

De voorbereiding bij FC Emmen loopt wat betreft de resultaten nog niet echt van een leien dakje. Na een oefenzege op de amateurs van Emmen volgde nederlagen tegen Cambuur en SC Heerenveen. Vooral de laatste wedstrijd gaf aan dat de selectie van de club uit Emmen nog niet op orde is. ‘Vooral verdedigend moeten we aan de slag. Zowel als ploeg, maar we moeten ook daadwerkelijk op zoek naar verdedigers’, liet Lukkien weten. En dus was en is het een komen en gaan van testspelers in Emmen. Lukkien zelf was zelf gecharmeerd van de Duitser Heitmeier. Die koos echter voor het geld van FSV Frankfurt. Desondanks ziet Lukkien ook tal van lichtpunten in de voorbereiding. ‘Ik wil een ploeg zien die voor elkaar door het vuur gaat. Die vuil werk voor elkaar wil opknappen. Dat zie ik al een beetje terug. De beleving is goed en er wordt goed getraind. Als we ook verdedigend de zaakjes op orde krijgen, dan kan er best iets moois ontstaan. Het is nog te vroeg een doelstelling neer te leggen nu. Daarvoor moet eerst de selectie compleet zijn’, besluit Lukkien.