Vlagtwedde legt basisinfrastructuur AED-buitenkasten aan

VLAGTWEDDE – De gemeente Vlagtwedde gaat een basisinfrastructuur van AED-buitenkasten aanleggen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

Deze AED’s worden geplaatst in buitenkasten en zijn daardoor 24/7 toegankelijk voor burgerhulpverleners. Daarmee beoogt het college de overlevingskans in geval van een reanimatie te vergroten.

In september worden de eerste AED-buitenkasten geplaatst bij gemeentelijke gebouwen als Multifunctionele Accommodaties, sporthallen, zwembaden en bruggen en ook dorpshuizen. Over de exacte locaties wordt nog gesproken. Reeds bestaande gemeentelijke AED’s die ouder zijn dan tien jaar, gaat de gemeente vervangen.

Burgerhulpverleners

In de gemeente Vlagtwedde zijn in totaal 266 burgerhulpverleners actief. Deze goed getrainde vrijwilligers vormen met elkaar een netwerk en kunnen binnen zes minuten adequaat een reanimatie opstarten. “Uit onderzoek is gebleken dat de overlevingskans van een slachtoffer stijgt naar vijftig tot zeventig procent, wanneer binnen zes minuten een reanimatie van start kan gaan. Een goed netwerk van AED’s kan dan ook een belangrijke rol spelen in het vergroten van overlevingskansen,” aldus wethouder Wietze Potze (Zorg & Welzijn).

Werkwijze

Bij iedere alarmering via 112 stuurt de Meldkamer Noord Nederland een SMS melding naar dertig burgerhulpverleners in de desbetreffende 6-minuten zone. Een aantal burgerhulpverleners krijgt het bericht om eerst een AED te halen en dan naar het slachtoffer te gaan. Anderen worden direct naar het slachtoffer verwezen.