Bauke Mollema boos na enerverende Tour-etappe

MONT VENTOUX/GRONINGEN – Een hoop tumult na de twaalfde etappe van de Tour de France. Nadat de Belg Thomas de Gendt vlak voor landgenoot Serge Pauwels als eerste finishte gebeurde er iets onwaarschijnlijks.

Geletruidrager Chris Froome botste samen met Richie Porte en Bauke Mollema in de laatste kilometer op een stilstaande motor, die waarschijnlijk moest stoppen omdat er veel toeschouwers langs de weg stonden. Mollema en Porte konden snel weer overeind komen, maar voor Froome liep het anders af. De Engelsman ging ter voet verder omdat zijn fiets kapot was. Vervolgens kreeg hij een neutrale fiets van de organisatie. De laatste 400 meter fietste hij met een fiets van zijn eigen team over de finish. Hierdoor won Mollema ruim anderhalf minuut op Froome.

Besluit jury

De Brit Adam Yates kwam vlak na Mollema over de finish en leek de gele trui over te nemen van Froome. De jury toonde echter clementie en gaf Froome dezelfde tijd als Mollema. Hierdoor rijdt Froome ook tijdens de tijdrit van vrijdag in het geel.

Algemeen klassement

Bauke Mollema leek naar de derde plaats te stijgen in het algemeen klassement, maar omdat Nairo Quintana ook tijdwinst kreeg moet de Groningse wielrenner het doen met de vierde plaats, op 56 seconden van Froome.

Protest

De ploeg van Bauke Mollema, Trek-Segafredo, heeft donderdagavond protest ingediend bij de wedstrijdjury van de Tour de France. Waar Froome, Porte en Quintana tijdwinsten kregen, gaf de jury geen bonus aan de kopman van Trek.