Nieuw aangezicht voor oostwand Grote Markt

De Martinitoren en de oostzijde van de Grote Markt in Groningen

GRONINGEN – De oostwand van de Grote Markt krijgt een nieuw aangezicht. WestCord Hotels opent er een hotel, waarbij op de begane grond een grand café gerealiseerd gaat worden. Dat maakte directeur Harry Westers vrijdagmiddag 15 juli bekend.

De Berlijnse architect Thomas Müller maakt het ontwerp. Voor de locatie Grote Markt-Poelestraat wordt een ontwikkelcompetitie uitgeschreven. Groningers krijgen met een publieksenquête de gelegenheid zich uit te spreken over de architectuur van dit hoekpand.

Opdrachtgever VolkerWessels Vastgoed zocht een aansprekende partij voor deze voor Groningen belangrijke plek en kwam uit bij WestCord Hotels. WestCord Hotels heeft op verschillende plekken in het land bijzondere hotels, zoals Hotel New York, SS Rotterdam, Hotel Jakarta en Fashion Hotel. Een hotel met een grand café op de begane grond zorgt overdag en ’s avonds voor levendigheid aan de kant van de Grote Markt en aan de kant van de Nieuwe Markt. “We zijn trots geselecteerd te zijn op deze prominente plek in Groningen een WestCord Hotel te mogen exploiteren,” zegt directeur Harry Westers. “We kunnen ons eenvoudigweg geen betere locatie voorstellen. We kijken uit naar de ontwikkeling van het hotel en doen ons uiterste best het hotel van toegevoegde waarde te laten zijn voor de stad.”

VolkerWessel Vastgoed benaderde Thomas Müller voor het ontwerp. Müller is in Groningen geen onbekende. Hij maakte bijvoorbeeld ook het beeldkwaliteitsplan voor de oostwand. Aan Müller is gevraagd om een aantal varianten te tekenen. Het streven is om deze varianten in november aan het publiek te tonen en te bespreken. Medio 2018 start de bouw van het hotel.

Ontwikkelcompetitie

Met de komst van het hotel is het middendeel van de oostwand bebouwd. Wat rest is de hoeklocatie Grote Markt-Poelestraat. Voor deze locatie wordt een ontwikkelcompetitie gehouden. Een aantal partijen heeft zich inmiddels gemeld. De plannen van de ontwikkelaars worden beoordeeld op verschillende onderdelen, zoals duurzaamheid, bouwlogistiek, programma en architectuur. “Zeker als het over de Grote Markt gaat is het een goede traditie dat Stadjers een belangrijke stem krijgen,” zegt wethouder Paul de Rook “Dat doen we nu door een publieksenquête voor het onderdeel architectuur. Deze enquête is vergelijkbaar met de jaarlijkse architectuur-enquête.”

Een vakjury beoordeelt naast de architectuur ook de andere onderdelen. Het college van burgemeester en wethouders besluit uiteindelijk welk plan het wordt. Het is de bedoeling dat de plannen tijdens Let’s Gro in november van dit jaar gepresenteerd worden.