Opnieuw klachten zwemwater Proostmeer

WAGENBORGEN – Er is opnieuw een negatief zwemadvies voor het water van Proostmeer afgegeven door de provincie. Er zijn klachten binnen gekomen over zwemmersjeuk. Er is geen blauwalg geconstateerd. De provincie heeft waarschuwingsborden geplaatst.

Wat is zwemmersjeuk?

Zwemmersjeuk uit zich in rode bulten op de huid, die erg jeuken en branderig kunnen aanvoelen. Deze bulten worden veroorzaakt door larven die u met het blote oog niet kunt zien. Deze larven zijn afkomstig van slakjes in het zwemwater. De larven proberen in de huid door te dringen, maar sterven. Door de afweerreactie van de huid ontstaat jeuk. Sommige mensen krijgen ook hoofdpijn of koorts. De huiduitslag verdwijnt vanzelf na een paar dagen.

Wat te doen?

Stap na het zwemmen meteen onder de douche en droog u stevig af. Dit is altijd goed, want zo kunt u zwemmersjeuk voorkomen. Hebt u toch zwemmersjeuk of huiduitslag, meld dit dan altijd bij de GGD. U kunt de GGD bereiken op 050 -3674177.

Bekijk hier op welke plekken je in de provincie Groningen veilig kunt zwemmen in natuurwater.

 

Foto: Google Streetview