Kapitein Kolk komt naar Groningen

GRONINGEN – Na een tournee van ruim een maand over Drentse wateren, maakt theatervoorstelling De Kronieken van Kapitein Kolk de oversteek naar Groningen. Het zeer succesvolle stuk van theatergroep Iemandsland is van 5 tot en met 7 augustus vier keer te zien op schip de Methusalem die ligt aangemeerd aan het Hoge der Aa in de Stad.

De flamboyante schipper Kapitein Kolk blijft glashard beweren dat hij is geboren in 1824. ‘Het Orakel van Beurthinge’, globetrotter en schuinsmarcheerder, rebelleert al zijn hele leven tegen alle instituties. Met hun trouwe schip de Methusalem meren Kapitein Kolk en zijn vier muzikale zonen deze zomer aan bij vele meerpalen in Drenthe en nu ook Groningen om hun voorstelling te spelen. Het stuk is een groot succes, het overgrote deel van de tot nu toe gespeelde voorstellingen was uitverkocht. De waardering is zeer goed. Zo kreeg De Kronieken van Kapitein Kolk van de recensent van het Dagblad van het Noorden vier sterren.

Schipperslatijn

Onvervalst schipperslatijn, dat is het. Aan boord van de Methusalem vertelt Kapitein Kolk aan elke landrot die het maar horen wil over zijn woelige wedervaren. Zoals immer is het ‘pompen of verzuipen’ voor deze globetrotter (Erik Harteveld) en zijn nietsnutten van zonen (Bert Hadders en de Nozems) die het ‘nooit verder schopten dan wat gepingel op hun gitaren’. En dat zullen we weten ook.

Iemandsland

De Kronieken van Kapitein Kolk is een productie van theatergroep Iemandsland, die vorig jaar zo’n vijftien keer met veel succes de gelijknamige locatietheatervoorstelling in Nieuw-Buinen opvoerde en duizenden bezoekers trok. Voor 2017 staat wederom een grote productie in de saffraanbollenschuur in Nieuw-Buinen te gebeuren.

Boek en expositie Waterlanders

‘Een sfeerdocument van nostalgie en vrijheid’, dat zijn de fototentoonstelling Waterlanders en het gelijknamige boek. Fotograaf Sake Elzinga uit Assen portretteerde een aantal Drentse brug- en sluiswachters en bracht het leven aan de waterkant in Drenthe in beeld. Literair journalist Joep van Ruiten schreef voor het boek vier interviews met brug- en sluiswachters. De expositie is te zien bij de voorstelling en het boek is verkrijgbaar aan de kassa.

De Kronieken van Kapitein Kolk is op vrijdag 5 augustus om 20.00 uur, zaterdag 6 augustus 17.00 en 20.00 uur en zondag 7 augustus om 17.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via de website www.kapiteinkolk.nl. en kosten 15 euro.