‘Werkzoekende stadjers werken straks aan Zuidelijke Ring’

GRONINGEN – Groningse werkzoekenden profiteren flink mee van de aanleg van de nieuwe Zuidelijk Ringweg, zo antwoorden Burgemeester en Wethouders op vragen van PvdA en SP. ‘Dit is precies wat wij voor ogen hebben’, zegt PvdA-raadslid Jan Pieter Loopstra.

Stadjers op zoek naar een baan moeten kunnen meebouwen aan de Zuidelijke Ringweg, zo bepleitten PvdA en SP vorige maand. Groningen telt immers 10.000 mensen in de bijstand, 5.000 ww-ers, 3.000 wajongers, 2000 WIA-ers met arbeidsverplichting en duizenden werkzoekenden die geen uitkering ontvangen.

70 procent voor noorden

De stad staat er met werk slecht voor, zeiden beide partijen toen. ‘Het bevorderen van de werkgelegenheid is dan ook een van de belangrijkste opgaven waar onze gemeente de komende jaren voor staat.’

De honderden miljoenen voor de Zuidelijke Ringweg moeten daarom tot zoveel mogelijk werk voor de regio leiden, aldus het PvdA-raadslid. Dat lijkt nu ook daadwerkelijk te gebeuren. Het College vroeg bouwers bij de aanbesteding hoe zij dachten de regionale economie te laten profiteren van het enorme wegenproject.

De winnende en regionale bouwcombinatie Herepoort scoorde juist op dit punt goed, zegt het College. Herepoort kiest namelijk ook in de onderaanneming voor regionale bedrijven. Zij garandeert dat 70 procent van omzet en werk neerslaat in Noord-Nederland. De gemeente controleert tijdens en na de bouw of deze garanties ook echt gehaald worden.

Bovendien heeft Stad als eis gesteld dat via ‘Social Return On Investment’ (SROI) werkzoekenden worden ingezet. PvdA en SP maakten zich hier eerder al hard voor. De aannemerscombinatie wordt nu verplicht om voor 5 miljoen euro mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen.

Ringwegacademie in startblokken

PvdA en SP vroegen verder om stageplaatsen voor scholieren in het beroepsonderwijs. Deze gaan er komen, zo beloven de gemeente en Herepoort. 63 stageplekken en 24 afstudeerplekken om precies te zijn. Verder staat volgens het college de Ringwegacademie in de startblokken. Daarbij worden mbo-leerlingen via leerwerk-combinaties klaargestoomd voor een baan bij de aanleg van de ringweg.

Loopstra is tevreden over de manier waarop de gemeente inzet van werkzoekende Groningers afdwingt bij de aannemer. ‘Het College heeft in de aanbesteding goede zaken gedaan. Zij controleert straks bovendien of de aannemer haar garanties ook echt waarmaakt. Wij controleren vervolgens het College op dit punt. Het lijkt nu in ieder geval heel positief. Op deze manier kunnen veel stadjers bij de Zuidelijke Ringweg aan de slag. Dat is voor ons een mooie nieuwe stap in de bestrijding van de hardnekkige Groningse werkloosheid.’