Pas op voor hitsige reeën tijdens bronsttijd

PROVINCIE – Staatsbosbeheer waarschuwt automobilisten door het begin van de jaarlijkse bronsttijd voor hitsige reeën. Tijdens deze bronsperiode steken reeën vaak plotseling de weg over.

Automobilisten kunnen in gebieden waar veel reeën leven beter hun snelheid minderen om aanrijdingen te voorkomen. Zo voorkom je dierenleed en onnodige schade aan je auto. De kosten gaan als snel richting de 2000 euro.

Tijdens de bronsttijd gieren de hormonen bij de mannetjes door het lijf. In de komende weken proberen zij zo veel mogelijk te bevruchten. Bij de achtervolging wordt vaak onverwacht de weg over gestoken.

Op dit moment staan de reeën in Nederland aan het begin van de jaarlijkse bronsttijd, die duurt van eind juli tot begin augustus. Bij de mannetjes gieren de hormonen door het lichaam. Zij proberen de komende weken zoveel mogelijk vrouwtjes te bevruchten. Tijdens de bronstperiode neemt de voorzichtigheid en schuwheid van de reeën af en steken ze tijdens hun achtervolging vaak onverwacht wegen over. Automobilisten zijn dus gewaarschuwd.

De bronsttijd duurt van eind juli tot begin augustus.