Expositie Ben Rikken in Kerk van Klein Wetsinge

GRONINGEN – Van zaterdag 27 augustus tot en met zondag 18 september is er een expositie te bezichtigen in de kerk van Klein Wetsinge met werken van kunstenaar Ben Rikken.

Ben Rikken (1951) studeerde aan Academie Minerva in Groningen en hij was enkele jaren docent aan de Klassieke Academie in Groningen. Rikken schildert voornamelijk landschappen en stillevens. Warme, expressieve kleuren en een rustige evenwichtige compositie kenmerken zijn schilderijen.

Licht en kleur

In het landschap zoekt Rikken naar een synthese van licht, kleur en handschrift. Het licht bestudeert hij door van hetzelfde onderwerp een aantal versies te maken, bij verschillende soorten lichtinval. Al vroeg ontwikkelde Rikken zich als een schilder van de Belle Peinture. Bij deze wijze van schilderen wordt de verf vleksgewijs en onregelmatig aangebracht. De voorstelling doemt vaak pas op bij voldoende afstand tot het werk. Rikken werkt het liefst en-plein-air, waar hij intrigerende olieverfschetsen maakt, die later in het atelier worden uitgewerkt. Deze impressies zijn ogenschijnlijk met groot gemak geschilderd. Nadere bestudering leert echter dat er een perfecte balans is tussen techniek, compositie en het dikwijls heftige kleurgebruik.

Landschappen

Tijdens deze tentoonstelling laat Rikken schilderijen uit de laatste dertig jaar zien. Het zijn voornamelijk landschappen uit Frankrijk, Italië en Nederland. De reis met zijn veldezel begint bij het Reitdiep rond Garnwerd en gaat via Frankrijk, Cornwall, Noorwegen, Italië en weer terug naar Groningen. Onderweg heeft hij diverse types landschap ervaren en geschilderd. Vaak in kleine series om de verscheidenheid in de diverse stemmingen te bestuderen.

De kerk van Klein Wetsinge

Het kerkje van Klein Wetsinge ligt tussen Sauwerd en Winsum, met een prachtig uitzicht op het Reitdiepgebied. De kerk is in opdracht van de Stichting Oude Groninger Kerken grondig gerestaureerd en verbouwd. De kerk wordt gerund door het beheerdersechtpaar Nicolaas en Inez Geenen, beiden geboren en getogen Groningers. Ze werken zo veel mogelijk met ambachtelijke methoden en met gebruik van biologische producten. De kerk is dagelijks geopend. Er is een uitgebreide lunch- en borrelkaart, met onder andere broodjes, soep en salades. Bezoekers kunnen naar boven lopen om het bijzondere uurwerk te bekijken en te genieten van het mooie uitzicht op het Reitdiepgebied.

De tentoonstelling is dagelijks te bezoeken van 11:00 uur tot 18:00 uur en de entree is gratis. De kerk is gesloten tijdens besloten partijen. Zeker weten of de expositie toegankelijk is? Bel dan even van tevoren: 06-54685405.

Kijk voor meer informatie over Ben Rikken op zijn website: www.benrikken.nl

De kerk van Klein Wetsinge
Valgeweg 12
9773 TK Wetsinge