Feyenoord straft zwak verdedigen FC Groningen af

GRONINGEN – De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen is voor FC Groningen uitgelopen op een grote deceptie. In het eigen Noordlease Stadion was Feyenoord met 0-5 te sterk voor de Groningers. De noordelingen traden aan zonder de Zweed Simon Tibbling en de Deen Kasper Larsen die met hun landen uitkomen op de Olympische Spelen in Rio.

De forse nederlaag kreeg al in de eerste helft vorm. Na drie minuten werd de verdediging van FC Groningen uiteengereten door een slimme actie van Toonstra. Hateboer wist de bal nog net voor de voeten van de inkomende Elia weg te tikken om een vroege achterstand te voorkomen. In de twintigste minuut was het dan toch raak. Doelman Sergio Padt weet een schot van Eljero Elia niet goed te verwerken, waarna de vrijstaande Tonny Vilhena voor open doel tekent voor de openingstreffer.

Tien minuten voor rust verdubbelt Feyenoord de voorsprong. Toonstra liep weg uit de rug van Van Nieff en kreeg de bal voor het doel bij Elia. Deze wist wel raad met de geboden vrijheid en zette de 0-2 op het scorebord. Even leek FC Groningen terug te komen door een hard schot van afstand van Jesper Drost, zijn schoot spatte uiteen op de lat. Op slag van rust wist Elia het net opnieuw te vinden. Na een knappe combinatie met Jørgensen krulde de vleugelaanvaller de bal achter de kansloze Padt.

Direct na rust kreeg FC Groningen de mogelijkheid om de achterstand te verkleinen, de grote kans was echter niet besteed aan Drost. Feyenoord nam daarna het heft weer in handen. Dit resulteerde tien minuten na rust in de verdiende 0-4 van –wederom- Elia, die even later met een uit de kom geschoten vinger werd vervangen door Bilal Başacıkoğlu.

Albert Rusnák kreeg in de 67e minuut de laatste kans voor FC Groningen, maar vond Feyenoord-doelman Jones op zijn weg. Tien minuten voor het einde pikte ook de nieuwe aanwinst van de Rotterdammers, Nicolai Jørgensen, zijn doelpunt mee met een bekeken schot dat via de lat in het net belandde.

Met de 0-5 kwam FC Groningen nog goed weg. Door het zwakke verdedigen had de score veel hoger kunnen uitvallen in het Noordlease Stadion dat zondagmiddag meer weg had van een schiettent op de kermis.