Noorderzon over een week van start

GRONINGEN – Over een week, op donderdag 18 augustus, start de 26e editie van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen in het Noorderplantsoen en de binnenstad van Groningen. Het festival duurt tot en met zondag 28 augustus.

Noorderzon is de zeldzame en ietwat curieuze combinatie van een internationaal podiumkunstenfestival op het scherpst van de snede en een groot zomerfeest voor zo’n 135.000 bezoekers. Het kloppende hart van het festival is het idyllische Noorderplantsoen, waar gedurende elf dagen een groot, vrij toegankelijk festivaldorp verrijst waar theater, dans, muziek, literatuur en beeldende kunst hand in hand gaan met eten, drinken en ontmoetingen. Voorstellingen vinden plaats in tenten of op buitenpodia in het Noorderplantsoen en op vele locaties en partnerpodia in de binnenstad van Groningen (Noorderzon DownTown).

Universele verhalen in vele verschillende talen

Tijdens Noorderzon geven kunstenaars een eigen kijk op hun en onze wereld. Maken ons onderdeel van hun verleden, heden en toekomstbeeld. Sommige makers brengen klassiekers als Tsjechov of Sophocles naar deze tijd, onze tijd. Anderen reflecteren op meer recente gebeurtenissen, zoals de overblijfselen van de Tsjernobyl-ramp of de impact van de oorlog in Syrië. Een Europese choreograaf werkt met Vietnamese dansers, een Spaanse groep werkt met Groningse acteurs, een Portugese theatermaker vecht in een boksring met een dichter en een New Yorkse underground heldin neemt het al haar hele leven (en dus ook bij ons!) op tegen stupiditeit in de wereld. In het programma van 2016 laat Noorderzon jonge en ervaren stemmen horen van spannende theatermakers uit Japan, Cuba en De Verenigde Staten. Universele verhalen in vele verschillende talen.

Muziekprogramma: Rag´N´Bone Man, DMA´s, Lubomyr Melnyk, Josef Salvat en meer

Verschillende podia in het Noorderplantsoen en in de binnenstad zijn er (veelal vrij toegankelijke) concerten te bezoeken. In de Spiegeltent spelen onder meer Josef Salvat, Max Jury en Eefje de Visser. Op Het Dok Jupiler Music Stage kan je onder meer genieten van Rag´N´Bone Man, DMA´s, Daniel Norgren, Pat Thomas & Kwashibu Area Band en Sunflower Bean. In de Luthers Kerk speelt de geweldige pianist Lubomyr Melnyk en Podium Plataan en Podium op Zuid bieden het podium aan verschillende lokale, nationale en internationale artiesten.

NoorderZomerSchool

Ook dit jaar presenteert Noorderzon weer een breed wetenschappelijk programma onder de naam NoorderZomerSchool. In samenwerking met Studium Generale zijn topsprekers als Govert Schilling en Milton Mermikides uitgenodigd. Daarnaast geven onderzoekers van het departement ‘Arts in Society’ je een kijkje in hun keuken. Ook de Jonge Gasten (4+) kunnen zich een dagje student voelen tijdens de Rotor Colleges.

Literaturia, de schone woordkunsten

Literaturia is hét literaire en poëtische programma van Noorderzon, gehost door Buro05. De schone woordkunsten zijn overal op het festival te vinden. Literaturia staat garant voor spannende, eigenwijze en dwarse literaire avonden. Op het programma staan onder meer Hagar Peeters, Frank Westerman en Tonnus Oosterhoff.

Programma voor jonge gasten

Natuurlijk is er dit jaar ook weer veel te doen voor jonge gasten van vier jaar en ouder. Er zijn voorstellingen die leuk zijn voor de hele familie en er zijn een heleboel toffe doe-dingen op Rotor, het uitgebreide kinderprogramma op de Speelweide in het Noorderplantsoen.

Kaartverkoop en meer informatie

Kaarten voor het grootste gedeelte van het programma van Noorderzon zijn te verkrijgen via het Ticket-en Infocentrum in het Grand Theatre, bij één van de drie Kiosken in het Noorderplantsoen of online via www.noorderzon.nl.

Bekijk hier het gehele programma van Noorderzon 2016: https://www.noorderzon.nl/programma.