Open Monumentendag in Veendam en Pekela

VEENDAM/PEKELA – 18 monumenten in Veendam en Pekela openen op zaterdag 10 september de deuren tijdens de Open Monumentendag. Van 10:00 tot 17:00 uur staat het thema ‘Iconen en symbolen’ op het programma.

Iconen en symbolen van Veendam

In een gebied rijk aan turf is het misschien niet vreemd, maar wereldwijd was het wel uniek, namelijk een op turf gestookte energiecentrale. De centrale wordt nu niet meer gebruikt, maar biedt onder de naam Turfcentrale onderdak aan kunstenaars en ambachtslieden. In het Veenkoloniaal Museum wordt de geschiedenis van de Veenkoloniën verteld, maar zijn ook de tijdelijke exposities de moeite waard.

Ook op verschillende andere plekken zijn monumenten geopend. De Evangelisch Lutherse Kerk en het pand ‘Van Heijningen Bosch’ nemen ook weer deel aan de Open Monumentendag. Maar ook het oudste gedeelte van het gemeentehuis, het ‘Huis voor de Kunst’ en theetuin ‘De Kainstobbe’ zijn geopend voor publiek. In sommige kerken wordt speciaal voor deze dag het orgel bespeeld. Daarnaast is in het gemeentehuis en het VVV-agentschap de Winkler Prins wandelroute gratis verkrijgbaar. Deze wandeling is 6,5 kilometer lang en duurt ongeveer 1,5-2 uur.

Programmaboekje

Bent u benieuwd naar de opengestelde monumenten in Veendam en Pekela? Ze staan allemaal in een programmaboekje. Exemplaren van dit boekje zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij alle opengestelde monumenten. U kunt de gids ook downloaden op www.veendam.nl. Kijk voor meer informatie over de Open Monumentendag op: www.openmonumentendag.nl.

Foto: Google Streetview