Campagne over invloed van medicijnen op rijgedrag

PROVINCIE – Verkeerswijzer Groningen en het Instituut Verantwoord Medicijngebruik starten deze maand een voorlichtingscampagne over invloed van medicijnen op het rijgedrag. Aanleiding is dat één op de zes Nederlanders medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid kan beïnvloeden.

Het gebruik van medicijnen die gevaarlijk zijn in het verkeer is onderdeel van het verkeersveiligheidsbeleid van de provincie Groningen. Verkeerswijzer Groningen besteedt de komende maanden aandacht aan dit onderwerp met de campagne ‘Is uw medicijn veilig in het verkeer’.

Effect op rijvaardigheid

Bij sommige medicijnen is het effect op de rijvaardigheid duidelijk. Je wordt duizelig, slaperig of gaat wazig zien. Andere medicijnen verminderen het reactievermogen, soms ongemerkt. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een ongeluk dan groter wordt.

Voorlichting

Op www.rijveiligmetmedicijnen.nl is informatie te vinden over verantwoord medicijngebruik in het verkeer. Mensen die medicijnen gebruiken kunnen hier checken of hun medicijngebruik gevaarlijk in het verkeer is. Het IVM ondersteunt onder andere artsen en apothekers bij het geven van voorlichting aan patiënten. In onze provincie organiseert Verkeerswijzer Groningen samen met het IVM gratis trainingen. Tijdens deze trainingen leren apothekers, huisartsen en hun assistenten hoe zij patiënten optimaal kunnen voorlichten over medicijnen en de invloed daarvan in het verkeer. Ook hebben zij een brochure met achtergrondinformatie ontvangen over medicijngebruik in het verkeer en eventuele alternatieven voor bepaalde medicatie. Daarnaast hebben alle huisartsen de folder ‘Is uw medicijn veilig in het verkeer’ gekregen om mee te geven aan hun patiënten. Deze is ook gratis te bestellen en te downloaden op www.rijveiligmetmedicijnen.nl.

Verkeerswijzer Groningen

Verkeerswijzer Groningen is een initiatief van de gezamenlijke overheden in de provincie, onder voorzitterschap van de provincie Groningen. Verkeerswijzer Groningen organiseert verkeersveiligheidscampagnes en educatie-activiteiten om het aantal verkeersslachtoffers in de provincie verder terug te dringen. Zie voor meer informatie: www.verkeerswijzergroningen.nl.