Groningen opnieuw Jeugdbrandweerploeg rijker

GRONINGEN-ZUID – Ná Hoogezand-Sappemeer, Delfzijl, en Westerkwartier is de provincie Groningen opnieuw een jeugdbrandweerploeg rijker. Onder de toepasselijke naam ‘Zuid-Grunn’ gaat Groningen-Zuid ook aan de slag met een jeugdbrandweerploeg. Donderdag was de start met een enthousiaste groep van 9 jongen en meiden. Commandant Dirk Bakker reikte in een feestelijke sfeer de jeugdleden hun aanstelling uit.

De directie van Veiligheidsregio Groningen heeft de ambitie uitgesproken om in elk van de acht brandweerclusters in onze regio een jeugdbrandweerploeg te vormen. Uit landelijk onderzoek is gebleken dat een aanzienlijk aantal jeugdbrandweerleden doorstroomt naar de reguliere brandweer. Veiligheidsregio Groningen hoopt met de jeugdbrandweerkorpsen een kweekvijver te hebben waaruit jongens en meiden doorstromen naar de reguliere – vrijwillige of beroeps- brandweerploegen.

De jeugdbrandweerleden gaan op praktische en speelse wijze het brandweervak leren. Elke week oefenen ze onder begeleiding van jeugdbegeleiders, die zelf als vrijwilliger in deze brandweerregio actief zijn. Ook komen de kinderen uit in onderlinge wedstrijden met de andere jeugdkorpsen in Nederland. Directeur Erik van Zuidam hecht veel belang aan de jeugdbrandweer: ‘Met het organiseren van jeugdbrandweerploegen willen we ook in algemene zin een bijdrage leveren aan de toekomst van onze jeugd. Bij de jeugdbrandweer leren we de kinderen naast allerlei technische vaardigheden ook constructief samenwerken en wordt er gewerkt aan onderling respect, zelfvertrouwen en positief gedrag’.

Belangstelling voor de jeugdbrandweer?

Jongeren tussen 11 en 18 jaar die meer willen weten over de jeugdbrandweer kunnen op de website van brandweer Groningen (www.brandweergroningen.nl/jeugdbrandweer) meer informatie vinden en zich aanmelden!

Vrijwilliger worden?

Verschillende posten in de provincie Groningen zijn op zoek naar nieuwe collega’s. Ook klaar willen staan voor je buren, je dorp, voor de gemeenschap? Ingezet willen worden als brandweervrijwilliger bij brand, ongevallen of bij het redden van dieren? Op de website van brandweer Groningen vind je meer informatie (www.brandweergroningen.nl/vrijwilliger).