Hoogezand-Sappemeer is trots op splinternieuwe voorziening voor onderwijs en kinderopvang

HOOGEZAND – Weliswaar later dan verwacht, maar Kindcentrum Woldwijck aan de Mars in Hoogezand nadert zijn voltooiing. Donderdag 1 september werd het hoogste punt van het imposante gebouw bereikt en dat moest natuurlijk gevierd worden. En hoe is zo’n mijlpaal nu beter te vieren dan met de kinderen van de scholen die het gebouw straks gaan gebruiken. Dus wandelden honderden kinderen richting de bouwplaats om het hoogste punt te vieren. Samen met de directeuren, de bouwvakkers en natuurlijk de trotse wethouder Erik Drenth, die zei verheugd te zijn met de voortgang van Kindcentrum Woldwijck.

Opmerkelijk, want de school loopt inmiddels al negen maanden achter op het oorspronkelijke schema. Aanvankelijk zou de eerste spade in mei 2015 de grond in gaan, waarna het gebouw rond de zomervakantie van 2016 opgeleverd zou worden. Op de valreep werd echter besloten dat men het gebouw aardbevingsbestendig wilde hebben, zodat het ook in de toekomst een veilig onderkomen voor kinderen is. In Hoogezand is dat overigens geen gek idee, gelet op de steeds frequenter wordende aardbevingen die tegenwoordig met regelmaat de veenkoloniën opschrikken. Dus kon het ontwerp terug naar de tekentafel, alwaar de extra verstevigingen in de plannen werden verwerkt. Het mooie is dat de constructeur, de architect, de aannemer en de gemeente Hoogezand-Sappemeer geen concessies hoefden te doen aan het eigenlijke ontwerp. Dat kon even mooi en fier overeind blijven staan. Aardbevingsbestendig houdt dus niet in minder mooi. Ook dat werd duidelijk bij de rondleiding die de kinderen en overige belangstellenden kregen. De bouw schiet, ondanks dat er negen maanden later mee is begonnen, lekker op en het ziet er nu al prachtig uit. Wethouder Drenth verwacht dat het nieuwe gebouw, dat behalve aardbevingsbestendig ook energiezuinig en duurzaam is, in maart 2017 in gebruik wordt genomen. “Dat houdt in dat Woldwijck er in het voorjaar een prachtvoorziening bij heeft”, aldus de wethouder. “Ik ben buitengewoon trots op het feit dat we dit kunnen realiseren.”

hoogezand-kindercentrum-nieuwbouw-3CBS De Regenboog, Jenaplanschool ’t Vlot en Kinderopvang KaKa moeten dus nog even wachten, alvorens zij hun splinternieuwe onderkomen kunnen betrekken. Zeker voor CBS De Regenboog kan de tijd niet snel genoeg gaan. Zij hebben immers hun oude onderkomen ingeruild voor een tijdelijk schoolgebouw, zodat op deze vrijgekomen locatie Kindcentrum Woldwijck gerealiseerd kon worden. De christelijke basisschool onderwijst de leerlingen nu in het voormalige NOVO-pand aan de Troelstralaan. Alhoewel het gebouw prima volstaat als onderwijslocatie, blijft het natuurlijk een lapmiddel om de nieuwbouw de ruimte te geven. De Regenboog zal ongetwijfeld blij zijn als de tweede verhuizing van de school in een relatief korte periode voltooit is en er hopelijk heel lang genoten kan worden van het nieuwe onderkomen.

Maar liefst drie paviljoens worden gerealiseerd aan de Mars, waarbij er ook gekeken gaat worden naar de groenvoorziening rondom het gebouw. Dit zodat de duurzaamheid van het gebouw terug te vinden is in de directe omgeving. De inrichting wordt daarbij aangepast op de verschillende visies die de scholen hebben. Zo kiest CBS De Regenboog voor leerpleinen naast de reguliere lokalen, terwijl ’t Vlot meer ruimte krijgt voor vieringen. Een ander leuk feitje is dat er teruggegrepen wordt naar vroegere tijden, waarbij de onderbouw beneden verblijft en de bovenbouw ook echt boven zit. Doordat het paviljoen van De Regenboog twee verdiepingen krijgt, is het mogelijk deze traditionele vorm te herintroduceren. Daarnaast worden er extra parkeerplaatsen aangelegd en krijgt het gebouw een echte Kiss ’n Ride naast de deur om het verkeer in goede banen te leiden. Letterlijk. Door het aanleggen van de Kiss ’n Ride wordt het kort parkeren gemakkelijker en ontstaat er een soepele doorstroming en dus een veiligere verkeerssituatie voor de schoolgaande kinderen. Als er geen gekke dingen gebeuren is de Kiss ’n Ride eind 2016 al klaar voor gebruik. De puinverharding ligt er al en dient momenteel als parkeerplaats voor de bouwlieden, zodat de buurt niet belast wordt met deze tijdelijke toename van de parkeerdruk. Ook de nieuwe schoolpleinen krijgen aan het eind van dit jaar vorm. Het kindcentrum kan gezien worden als een voorbode op de toekomst. Aardbevingsbestendig, duurzaam, energiezuinig en toch kindvriendelijk met vooruitstrevende voorzieningen in de buurt om ook een groene en veilige omgeving te creëren.

hoogezand-kindercentrum-nieuwbouw-5Terug naar de viering van het hoogste punt. Een memorabel moment, waar natuurlijk even uitgebreid bij stilgestaan moest worden. De directeuren van de scholen die gebruik gaan maken van het kindvriendelijke gebouw namen hun kinderen mee om een kijkje te nemen op de bouwplaats. Links en rechts deelden de kleintjes goedkeurende blikken uit aan de hardwerkende bouwvakkers. “Het wordt al wat, nietwaar?”, voegde een kleuter één der bouwvakkers toe. Nadat de directeuren gezamenlijk het hoogste punt hadden onthuld, was er de mogelijkheid om de binnenkant van een gebouw aan een nadere inspectie te onderwerpen. Een mogelijkheid waar de kinderen en overige belangstellenden dan ook dankbaar gebruik van maakten. Bij het naar buiten komen lagen er lekkere ijsjes te wachten voor de kleintjes, terwijl de ‘grote kinderen’ de mijlpaal vierden met een heerlijke gehaktbal. Nog ruim een half jaar, dan is de volgende viering bij Kindcentrum Woldwijck in Hoogezand. Het multifunctionele gebouw wordt in maart 2017 opgeleverd en vervolgens in gebruik genomen. Wethouder Erik Drenth van onderwijs is terecht trots, het nieuwe gebouw lijkt zonder twijfel een aanwinst voor de wijk én de gemeente te zijn.