K6 op de fiets ‘Against Cancer’

WINSCHOTEN – Iedereen is er weleens mee in aanraking geweest of kent iemand die een naaste is verloren aan de gevreesde ziekte kanker. De ziekte die vele slachtoffers maakt, vele families treft en verwoest. Dat is bij de leden van K6 niet anders. Een groep mensen die in 2014, na een aantal tragische gebeurtenissen in familiekring, samen hebben besloten de handen ineen te slaan en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker. Na een zeer succesvol eerste actieseizoen wordt op 18 september het tweede seizoen afgesloten met een fietstocht van 80 tot 100 kilometer van Winschoten naar Groningen. Een passende afsluiting van een gedenkwaardig actieseizoen voor het goede doel Against Cancer, de organisatie dat de opbrengst van dit jaar tegemoet mag zien.

Eerst een stukje achtergrond. Het is 2014 als de dochter van Bart Kruizinga thuis komt met de trieste mededeling dat haar vriendin haar vader lijdt aan de slopende ziekte kanker. Zoals te veel verhalen waar kanker in voorkomt loopt het ook in dit geval niet goed af en gaat de gezondheid van de arme man snel achteruit. Op het sterfbed wordt nog een belangrijke belofte gedaan van dochter aan vader. Er zal samen worden gefietst tegen kanker. Daarmee komt zij tegemoet aan de laatste wens van een groot fietsliefhebber. “Dat was het moment waarop wij, de zes mensen wiens achternaam allemaal met een K beginnen, zijn gaan zitten om te kijken hoe we dit op poten zouden zetten”, vertelt Bart Kruizinga. “Haar vader had iets met de grote magische berg Alpe d’Huez, dus kwamen we al snel tot de conclusie dat we daar iets mee zouden moeten doen. Naast de vele andere inzamelingsacties die we hebben georganiseerd hebben we deze berg als laatste beklommen. We wilden toch ook iets tastbaars doen.” Maar liefst veertig man –en vrouw- sterk werd er naar Frankrijk afgereisd om de Alpe d’Huez te beklimmen. “Aan de vooravond zijn we met z’n allen gaan zitten en hebben we verhalen verteld over de mensen die ons ontvallen zijn door deze ziekte”, zegt Bart. “Een bezinningsavond. Dat was zo speciaal dat er vanuit de groep is gezegd: ‘Dit mag niet stoppen’. Daarom zitten we nu in het tweede seizoen.” Het speciale gevoel werd overigens versterkt door het resultaat van het eerste seizoen. Maar liefst 30.000 euro werd er opgehaald. Een fantastisch bedrag dat is geschonken aan het UMCG en aan het Beatrix Kinderziekenhuis. “Voor een deel van dat geld zijn onder meer iPads voor het Beatrix Kinderziekenhuis gekocht”, weet Bart. “De overige 26.000 euro is onder meer besteed aan de afdeling Hematologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).” Ondanks het grote succes is er dit jaar iets kleiner ingezet. “Al die acties bedenken, organiseren en uitvoeren kost een hoop energie”, aldus Bart Kruizinga. “Hoe graag we het ook zouden willen, dat hou je niet vol. Dus hebben we voor het tweede jaar gekozen voor minder acties.” Dat minder niet altijd ‘minder’ is bewees K6 door een prachtige ATB tocht neer te zetten en een groots Benefietconcert te organiseren. “Dat waren twee prachtige evenementen die een leuk bedrag hebben opgeleverd”, vertelt Kruizinga. “Daar wordt de opbrengst van de fietstocht nog aan toegevoegd. Het zal niet zo’n groot bedrag worden als vorig jaar en eigenlijk willen we er voor dit seizoen ook geen streefbedrag aan hangen. Iedere euro voor Against Cancer, het goede doel dat we dit jaar steunen, is mooi meegenomen.”

Zondag 18 september dus. De dag waarop het actieseizoen wordt afgesloten met een ‘Rondje Grunnen’. Om 9.00 uur wordt er gestart bij Sport & Gezondheidscentrum Ron Haans in Winschoten, alwaar burgemeester Pieter Smit van Oldambt de deelnemers zal wegschieten. “We hopen dat iedereen weet waar we het voor doen”, zegt Bart. “We vieren het leven, maar zijn in gedachten bij de mensen die aan deze ziekte lijden of ons al ontvallen zijn. We fietsen zeg maar met extra bagage achterop de bagagedrager.” Opgeven voor deze fietstocht tegen kanker kan via k6tegenkanker@gmail.com. De kosten bedragen 10 euro per persoon en die komt geheel ten goede aan de stichting Against Cancer. Onderweg worden de deelnemers getrakteerd op koffie, thee en een lekker stukje taart uit eigen keuken. “Een aantal mensen die verbonden zijn met K6 hebben aangeboden om taarten te bakken voor de fietsers”, verklapt Bart. “Daar konden we natuurlijk geen ‘nee’ tegen zeggen.” Overigens hoeft men niet verplicht mee te fietsen om een duit in het zakje te doen, ook donateurs en sponsoren zijn van harte welkom en kunnen zich eveneens melden via k6tegenkanker@gmail.com. Meer informatie over K6 en haar geweldige acties zijn te vinden op www.k6tegenkanker.nl.

Against Cancer

Dit jaar gaat de opbrengst van het inzamelingsseizoen naar Against Cancer. Margriet Kuiper is één van de zes K’s: ”Against Cancer sprak ons onmiddellijk aan. Ze doen heel veel voor families, zoals bijvoorbeeld een lang weekendje weg organiseren voor gezinnen met zieke kinderen. Daarvoor zamelen wij graag geld in. We hebben inmiddels al een paar geslaagde acties achter de rug. Een ATB tocht, een Benefietconcert en zondag 18 september nog een fietstocht. In Groningen bieden we het geld aan, aan een vertegenwoordiger van Against Cancer en sluiten we ons actieseizoen af. Namens K6 zal de voorzitter van het comité van aanbeveling, dhr. Pieter Smit, burgemeester van de gemeente Oldambt, een cheque overhandigen. We hopen dus dat mensen zich gaan opgeven voor deze fietstocht, zodat we zoveel mogelijk geld bij elkaar krijgen voor Against Cancer.”