Vlagtwedde verzamelt 1.000.000 kilogram oud papier

VLAGTWEDDE – O.B.S. De Clockeslach, C.B.S. De Zaaier en Gymnastiekvereniging VSV halen sinds januari 2009 gezamenlijk het oud papier op in Vlagtwedde en directe omgeving. Afgelopen zaterdag 10 september de 1.000.000ste kilogram oud papier sinds dat moment ingezameld, een reden om even bij deze mijlpaal stil te staan.

Iedere tweede zaterdag in de maand staan er om 9.00 uur achter PC Rendering twee zogenaamde persauto’s van de fa. Van den Hende Recycling uit Nieuwe Pekela klaar om samen met een viertal vrijwilligers het langs de straat geplaatste oud papier op te halen. Zo ook deze ochtend. Omdat het september is en het papier van twee maanden moest worden opgehaald, zouden er drie auto’s komen. Helaas bleef het aantal steken op twee. Geen probleem, maar snel aan de slag en proberen het vele oud papier van deze maanden in de auto’s te krijgen. De grootste auto ging naar de buitenroute, omdat de fam. Hesse had aangegeven veel oud papier te willen leveren.

Naast het historisch hoogtepunt vandaag de grens van 1.000.000 kilogram ingezameld oud papier te passeren, lag er ook bij Hesse een stuk historie in de schuur. Er werden zelfs kranten uit 1953 aangetroffen. Op de vraag waarom het papier nu opgeruimd moest worden, antwoordde Hesse: “Ik heb gewacht tot het papier 1 euro de kilo zou gaan opbrengen, maar ik merkte dat dit niet het geval zou worden, vandaar”. Wat de echte reden was, werd niet duidelijk, maar de scholen en de gymvereniging hebben wel baat bij het door hem jarenlang verzamelde papier. Met vereende krachten werd er ter plekke zo’n ton papier in de auto gewerkt.

3c2a6147-001Al snel bleek dat de iets kleinere auto in het dorp halverwege de route vol was. Eerst dus naar Nieuwe Pekela om te lossen en om daarna het restant op te halen. Om 13:00 uur, een uur later dan gepland, was ook dit keer het opgeborgen oud papier van de afgelopen periode in Vlagtwedde verzameld en kon er in de boeken van de scholen en de gymvereniging weer een mooi bedrag bijgeschreven worden. Op deze manier kan er nog steeds iets extra’s aangeschaft worden voor de kinderen om het onderwijs en de sport te ondersteunen of kunnen er zaken worden georganiseerd die normaliter niet zo goed te betalen zijn. De drie instanties zijn iedereen in Vlagtwedde en daarbuiten dan ook veel dank verschuldigd voor het maandelijks opbergen van het oud papier. Mochten er nog vrijwilligers in het dorp zijn ook eens te kunnen of willen helpen met de inzameling, dan is een berichtje richting de genoemde scholen of gymvereniging een kleine moeite. Op deze manier op naar de volgende miljoen kilo oud papier is de wens van alle vrijwilligers die deze inzameling tot op dit moment mogelijk hebben gemaakt. Bovendien is het een mooie bijdrage aan het streven van de gemeente Vlagtwedde het afval van haar bevolking steeds meer gescheiden te verzamelen.