Lezing over Wilde Paddestoelen in Ezinge

EZINGE – Ria Loohuizen houdt op zaterdag 24 september een lezing over Wilde Paddestoelen. De lezing past in het kader van de expositie Het Wierdenmenu, een kijkje in de keuken van de vroegere wierdenbewoners, die nog tot en met 30 oktober te zien is.

Ria Loohuizen was een van de eersten die, al ruim dertig jaar geleden, met wildplukken begon. Zij schreef daarover ruim tien boeken, onder andere Bes over bes, een overzicht van wilde bessen en kweekbessen, met een beschrijving van vindplaats, cultuurgeschiedenis en botanisch profiel. De lezing op zaterdag 24 september gaat, nu de herfst weer in aantocht is, over wilde paddestoelen. In ons land is dat een omstreden onderwerp, omdat wij, in tegenstelling tot de landen om ons heen, die cultuur van plukken en eten niet in stand hebben gehouden.

In haar lezing behandelt Ria verschillende aspecten van deze intrigerende verschijningen: Wat is een paddestoel eigenlijk precies? Een plant, een dier, een vrucht? Waar vind je de lekkerste soorten? Wat is de betekenis van paddestoelen in de natuur? Is het verboden om in ons land paddestoelen te plukken? Onvermijdelijk wordt ook de giftigheid van paddestoelen genoemd. Wie in het wild eetbare producten plukt, of het nou paddestoelen, bessen of planten zijn, die moet zich verdiepen in het gevaar. Aan de hand van ‘levende’ voorbeelden (of foto’s) laat zij een aantal soorten zien, die veel voorkomen en niet verwisseld kunnen worden met giftige dubbelgangers.

Na de lezing is er de mogelijkheid om van een hapje en een drankje te proeven.
Kosten:7,50 euro inclusief entree museum en koffie/thee. Met museumkaart 2,50 euro. Opgave via boekingen@wierdenland.nl.