Westerwolde verslaat koploper Gieterveen

VLAGTWEDDE – De eerste drie competitiewedstrijden voorafgaand aan het duel van zondagmiddag tegen medekoploper Gieterveen, kon Westerwolde worden bestempeld als een ploeg waar het scorend vermogen enigszins ontbrak. Ondanks redelijk wat veldoverwicht in die drie wedstrijden werd er slechts één keer gescoord en moest het elftal daarentegen zeven tegentreffers incasseren. Tegen Gieterveen bewees het team van trainer Loek Swarts met name in de tweede helft wel het doel van de tegenstander te kunnen vinden. Met vier prachtige treffers werd de ruststand van 1–1 omgezet in een klinkende overwinning: 5–2.

Aanvankelijk leek het er niet op dat de Vlagtwedder elf deze confrontatie op een succesvolle manier zou afsluiten. In de eerste vijfentwintig minuten van de wedstrijd was het Gieterveen dat de betere kansen had en dan ook al na zeven minuten op voorsprong kwam. Stefan v.d Veen kon na een vlotte aanval het laatste tikje geven en doelman Johan Kruize zo het nakijken geven. Westerwolde zat niet bij de pakken neer en nam het heft meer en meer in handen. De aanvalsdrift leidde tot een al dan niet terecht afgekeurd doelpunt wegens buitenspel van Merijn te Velde. Verdere kleine kansen voor Westerwolde werden niet benut en bleef de kleine achterstand dus gehandhaafd. In de laatste minuut van de officiële speeltijd van de eerste helft werd Merijn te Velde op onreglementaire manier binnen het strafschopgebied aangevallen en kon de rustig en goed leidende arbiter Koning uit Scheemda niets anders doen dan een strafschop voor Westerwolde geven. Ferdy Kuiper belastte zich hiermee en schoot de bal beheerst in de voor hem rechter benedenhoek. Met deze psychologisch belangrijke treffer en dus gelijke stand kon Westerwolde tevreden naar de kleedkamer.

In de tweede helft ging een fris spelend Westerwolde op dezelfde voet verder. Soms met de lange bal, maar zo af en toe ook middels leuk combinatievoetbal werd het doel van de tegenstander gezocht. Of de vier wonderschone doelpunten het resultaat waren van geleverde trainingsarbeid – zoals vorige week gesuggereerd – is niet geheel duidelijk. Maar de goals van Martin Boer (48e min.), Kevin v.d. Laan (67e min.) en twee keer Martin Smit (69e min. en 72e min.) mochten er stuk voor stuk zijn. Goede schoten die allemaal in de kruising verdwenen en dan ook onhoudbaar waren voor de goalie van Gieterveen. Het doelpunt van Jeremy Weerts van Gieterveen in de 80e minuut was als afsluiting voor de statistiek. Jammer was het dat een speler van Gieterveen vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd nog met rood naar de kleedkamer moest. Had men deze zondagmiddag een man van de wedstrijd op sportpark De Barlage kunnen uitroepen, dan kwam Martin Smit hiervoor zeker in aanmerking. Als routinier en captain nam hij Westerwolde bij de hand en maakte daarbij zelf de bevrijdende twee laatste treffers. Een klinkende overwinning viel Westerwolde daardoor ten deel.

Met nu vier punten uit vier wedstrijden heeft Westerwolde nu een klein beetje lucht. Mocht de volgende wedstrijd thuis tegen Siddeburen ook met winst kunnen worden afgesloten, dan kan het Vlagtwedder team weer naar boven kijken. Conclusie na vanmiddag kan ook zijn dat Westerwolde na vier gespeelde wedstrijden een betere start heeft van de competitie dan het vorige seizoen. En waar het team toen geëindigd is weten de meest trouwe supporters van Westerwolde nog wel.

Opstelling Westerwolde: Johan Kruize – Kevin v.d. Laan – Ferdy Kuiper – Rudolf Riks (65e min. Arjen Heidekamp) – Joan Solano – Frank Riks – Martin Smit – Marco Boskers – Merijn te Velde (46e min. Harmen Huls) – Martin Boer (75e min. Bartel Geleijnse) – Jeremy Hekman

Toeschouwers: 100