Gemeente Zuidhorn geeft subsidie voor buurthuiskamer

ZUIDHORN – Het college van de gemeente Zuidhorn stelt een bedrag van 31.500 euro beschikbaar voor de realisatie van een buurthuiskamer in Zuidhorn. Een buurthuiskamer is volgens het college een mooi voorbeeld van een algemene voorziening, die een preventieve werking kan hebben.

Geïnspireerd door het succes van de buurthuiskamer in Aduard is op initiatief van een enthousiaste groep inwoners van Zuidhorn een plan opgezet voor een buurthuiskamer in het dorp Zuidhorn. Het doel van de buurthuiskamer is de zelf- en samenredzaamheid van dorpsbewoners te vergroten. De buurthuiskamer biedt een gezellige en functionele plek waar inwoners elkaar ontmoeten, waar hun vragen snel en dichtbij kunnen worden opgepakt en waar zij hun sociale netwerk kunnen vergroten. Ook het Steunpunt Welzijn gemeente Zuidhorn krijgt een plek in de buurthuiskamer.

De beoogde locatie is het perceel in de Nieuwstraat waar voorheen de zaak Prieto was gevestigd, gunstig gelegen in het centrum van het dorp. Hierover is meerdere keren contact geweest met de ontwikkelaar. Begin 2017 zijn de woonruimtes in het pand op het betreffende perceel gereed, waarbij één appartement geschikt is voor de huisvesting van een buurthuiskamer en een kantoor voor het Steunpunt Welzijn.

De werkgroep Buurthuiskamer heeft een begroting gemaakt voor de duur van vijf jaar. In deze periode maakt de op te richten Stichting Buurthuiskamer een plan voor duurzame financiering.