OBS de Beelen uit Tolbert krijgt sleutel van dorpskerk

TOLBERT – OBS De Beelen in Tolbert krijgt op dinsdag 11 oktober de sleutel van de dorpskerk. De kerk van Tolbert en de school gaan daarmee een structurele samenwerking aan, waarbij zij de sleutel samen delen. De Beelen is de vijfde school in de provincie die de sleutel van de ‘eigen’ kerk krijgt in het kader van het project Sleutelbewaarders van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).

De stichting heeft 84 kerken in de provincie Groningen in bezit. Die kerken worden beheerd door plaatselijke commissies. Om ervoor te zorgen dat er ook in de toekomst mensen zijn die voor de kerk willen zorgen, is het belangrijk dat kinderen in het dorp bekend worden gemaakt met het gebouw. Het project Sleutelbewaarders helpt daarbij. Door het gebouw te gebruiken krijgen de kinderen een band met de kerk en kan de plek een grotere rol spelen in het dorp.

img_6219

Op de feestelijke startdag op 11 oktober krijgt de school daadwerkelijk een sleutel van de kerk. De sleutel zit in de speciale Sleutelbewaarderskist. De school kiest een vertegenwoordiger van de leerlingen: de Sleutelbewaarder. Nadat deze met de eigen sleutel de kerk openmaakt, wordt er een certificaat ondertekend. Dit doen de beheerder van de kerk, de Sleutelbewaarder en de directeur Peter Breukink van de SOGK.

De leerlingen van groep 8 spelen daarna het Sleutelbewaardersspel. Dit spel speelt zich af in en rond de kerk. Zo raken de kinderen meteen op een speelse manier bekend met het gebouw. Later denken ze in de klas na over verschillende kwesties: wat kan er allemaal in een kerk? Wat niet, en waarom niet? Wat betekent het om een kerk te beheren? Hoe ziet de kerk er over honderd jaar uit?

De samenwerking tussen de kerk Tolbert en de school gaat ook meteen écht van start. Op 11 oktober wordt in de kerk een tentoonstelling geopend van kunst die gemaakt is door de leerlingen van De Beelen. Iedere groep heeft bij het maken van de kunst een andere kunstenaar als inspiratiebron gebruikt, waaronder Mondriaan en Picasso. U kunt de tentoonstelling van kinderkunst op twee momenten bekijken: op dinsdag 11 oktober van 15:30 uur tot 16:30 uur en op donderdag 13 oktober van 18.30 uur tot 19.30 uur

In de loop van het schooljaar zullen nog vier scholen starten met het Sleutelbewaardersproject. Het project wordt gefinancierd door de Rabobank.