Gemeentehuis Zuidhorn krijgt zonnepanelen

Foto: Google Streetview

ZUIDHORN – Het gemeentehuis van Zuidhorn krijgt 238 zonnepanelen.
Wethouders Henk Bakker en Fred Stol nemen op de Dag van de Duurzaamheid (10 oktober) de zonnepanelen op het gemeentehuis in Zuidhorn in gebruik. Bij de ingebruikname zijn hoofdaannemer Pranger-Rosier, ASN Installaties en adviesbureau Movares aanwezig.

Duurzaamheidsbeleid

De gemeente Zuidhorn kan de zonnepanelen plaatsen dankzij een SDE+ subsidie. SDE is een subsidieregeling van de Rijksoverheid om de productie van duurzame energie te stimuleren. Met het plaatsen van de zonnepanelen maakt de gemeente de uitvoering van het duurzaamheidsbeleid concreet en zichtbaar. De gemeente wil hiermee een voorbeeld zijn voor andere bedrijven. In totaal liggen er 238 panelen: 132 panelen op de luifel boven de entree en 106 panelen op het dak. De verwachte opbrengst is 65.000 kWh per jaar. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van twintig huishoudens.

Speciale zonnepanelen

In de luifel zijn kristallijne panelen aanbracht. Een voordeel van deze panelen i, dat deze gemakkelijk in te bouwen zijn in raampartijen, luifels, serres en overkappingen. Daarnaast maakt het minder uit onder welke hellingshoek de panelen worden geplaatst. De panelen vervangen de vergeelde kunststofplaten die op de luifel zaten. De gemeente hoopt met dit project ook anderen te inspireren. Meer informatie over de SDE+ subsidie via www.rvo.nl/sde.