Jongeren GroenLinks verheugd met regenboogpad

GRONINGEN – Dwars Groningen, de jongeren van Groenlinks, zijn blij met de aanleg van het regenboogpad op het Ubbo Emmiusplein in Groningen. Het regenboogpad wordt dinsdag 11 oktober feestelijk geopend door wethouders Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) en Paul de Rook (D66). “Diversiteit is iets wat elke dag gevierd mag worden” aldus voorzitter Jasper Been.

Van tolerantie naar acceptatie

Uit onderzoek blijkt dat 35% van de Nederlanders een in het openbaar zoenend homostel nog als aanstootgevend beschouwt. Voorzitter van DWARS Groningen, Jasper Been: “Trouwen is prima, maar men neemt nog steeds aanstoot aan zoenen in het openbaar. We moeten af van deze halfslachtige tolerantie en werken aan echte acceptatie. Veel Nederlanders lijken te denken dat de homo-emancipatie al voltooid is. Dit regenboogpad vraagt aandacht voor het feit dat de LGBT gemeenschap nog lang niet volledig geaccepteerd is.”

Permanent regenboogpad

Het regenboogzebrapad is een internationaal symbool waarmee steden laten zien dat zij iedereen verwelkomen, ongeacht geaardheid of overtuiging. Anderhalf jaar geleden schilderde DWARS zelf een regenboogzebrapad op de weg voor het Hoofdstation. Toen werden zij weggestuurd. De GroenLinkse jongeren zijn blij dat het college hun initiatief nu heeft omarmd en dat ze samen tot deze locatie gekomen zijn. Na de opening zullen zij roze koeken uitdelen aan voorbijgangers om de opening te vieren.

Concrete stappen

Symboliek is belangrijk, maar misschien nog wel belangrijker zijn concrete stappen die gezet moeten worden om acceptatie te bevorderen. DWARS vindt dat de gemeente gehoor moet geven aan herhaalde oproepen van de LGBT belangenorganisatie COC om op meer scholen voorlichting te kunnen geven. Daarnaast moet er volgens DWARS gewerkt worden aan gender neutrale toiletten in Groningen.

Het regenboogpad wordt niet voor niets op 11 oktober onthuld. Sinds 2009 is dat de datum voor nationale coming-out dag, een dag waarop overal in Nederland de diversiteit gevierd wordt.