Overdracht Kerk Finsterwolde naar Stichting Oude Groninger Kerken

FINSTERWOLDE – Op vrijdag 28 oktober draagt de Protestantse gemeente Reiderland de kerk te Finsterwolde over aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Met deze overdracht heeft de SOGK 85 kerken, twee synagogen, 55 kerkhoven/begraafplaatsen en acht (vrijstaande) torens in haar bezit. De Protestantse gemeente huurt de kerk na de overdracht terug van de SOGK en blijft de kerk gebruiken voor kerkdiensten. Ook werden en worden er nu en in de toekomst culturele activiteiten georganiseerd.

Deze kerk aan de C.G. Wiegersweg is een een beukige, laatgotische kerk met driezijdig gesloten koor en een vrijstaande toren. Ooit was er een triforium, een ‘galerij’ hoog in de kerk, die voor de vensters langs liep, en was het een indrukwekkende laatromaanse kruiskerk. Hiervan rest slechts het sterk gewijzigde schip uit circa 1275.

Na een grote brand in 1586 is het kruis afgebroken, de kerk werd ruim vijf meter verlaagd en is het koor toegevoegd. Het vrij eenvoudige interieur bevat grotendeels vroeg negentiende eeuws meubilair waaronder banken, herenbanken, en een fraai gesneden preekstoel. Ook het orgel van H.H. Freytag is uit die periode. De toren die in bezit is van de gemeente Oldambt, wordt niet overgedragen naar de SOGK.

finsterwolde-interieur-duncan-wijting

De Protestantse gemeente Reiderland huurt de kerk na de overdracht terug van de SOGK en blijft de kerk gebruiken voor kerkdiensten. Ieder jaar wordt de kerk opengesteld op Orgeldag, Kerkenpad, Open Monumentendag en bij Festival Hongerige Wolf. Bij deze activiteiten wordt de kerkenraad bijgestaan door de “Werkgroep Culturele Activiteiten in en om de Kerk van Finsterwolde”. Deze werkgroep neemt ook de organisatie van andere evenementen voor haar rekening zoals (mini)concerten, exposities, kerstsamenzang, Lichtjesfeest bij kerk, toren en kerkhof. Zo blijft de kerk ook toegankelijk en beschikbaar voor dorp en omgeving.

Het kerkgebouw is een rijksmonument en het kerkterrein is een archeologisch monument. Door de laatste restauratie van 2012 en het onderhoud van de afgelopen jaren verkeren het interieur en het exterieur van de kerk in goede staat. Ook het orgel verkeert technisch in goede staat.