FC Groningen ontdoet zich van rode lantaarn

GRONINGEN – FC Groningen ging zondagmiddag in eigen huis op jacht naar de eerste thuisoverwinning van dit seizoen. Alleen uit in Utrecht wisten de noordelingen tot dusverre drie punten te pakken, waardoor de Groningers de wedstrijd tegen AZ begonnen als dragers van de rode lantaarn in de Eredivisie.

Trainer Faber voerde maar liefst vier wijzigingen door ten opzichte van de dramatische wanvertoning tegen SC Heerenveen. De geschorste Memisevic werd vervangen door Etiënne Reijnen en ook de gehele voorste linie werd vervangen. Zonder Idrissi, Mahi en Hoesen begon FC Groningen sterk aan de wedstrijd en kreeg na vier minuten ook de eerste kans via Tom van Weert, die deze middag in de basis mocht beginnen.

In de achttiende minuut opende Bryan Linssen de score op een afgemeten voorzet van Hans Hateboer. AZ probeerde daarna wel aan te dringen, maar speelde in een te laag tempo om het de goed georganiseerde verdediging van FC Groningen moeilijk te maken. Op slag van rust wist Bryan Linssen de bal op het hoofd van Tom van Weert te leggen, die deze keer wel raad wist met de kans en de bal hard in de kruising kopte: 2-0.

Na rust kregen de toeschouwers eenzelfde spelbeeld te zien. Een falend AZ wist het de noordelingen geen moment lastig te maken. De Alkmaarders kregen in de tweede helft nog één grote kans via Lukassen, maar doelman Padt stond een treffer in de weg.

De eerstvolgende wedstrijd van FC Groningen is aanstaande woensdag uit in De Galgenwaard. De bekerwedstrijd tegen FC Utrecht begint om 20.00 uur.