De Buteyko-methode; uitleg in Groningen

GRONINGEN – Bloedtransfusies? Niet meer nodig. Geheime bezoekjes aan vage artsen in Oostenrijk? Die kunnen voortaan overgeslagen worden. EPO? Haha, heb je niet langer nodig. Dat is – wat simpel gesteld- een feit volgens Arend Hoiting uit Groningen. Hij is Buteykotherapeut. Wielrenners ademen totaal verkeerd, zegt hij. Schaatsers die met open mond over de finish gaan? Totaal verkeerd. Beter ademen is het moderne EPO. Hoiting vertelt er binnenkort alles over in het Augustinus College in Groningen, en wel op woensdag 16 november. Ambitieuze wielrenners mogen deze kans niet voorbij laten gaan.

‘Epo kan de prullenbak in. Wielrenners moeten door de neus leren ademen’

Ademhalen is essentieel voor een mens. De ademhaling staat aan het begin van alle levensprocessen. Volgens Hoiting ademen veel mensen te diep, wat op den duur leidt tot klachten die levensbedreigend kunnen zijn. Hoiting kwam door hartproblemen in aanraking met de Buteyko-methode en zweert er inmiddels bij. ‘Al mijn lichamelijke klachten zijn verdwenen en die van mijn vrouw ook. Zij had te kampen met zware astma.’

‘Ik had’, zo vervolgt de therapeut- ‘een extreem hoge bloeddruk en dichtgeslibde aderen op de hartspier. Ik voelde me een man van boven de honderd.  Bij toeval ontdekte ik het boekje ‘Leef gezond, adem rustig’. De Buteyko-methode is vernoemd naar een Russische arts en fysioloog. Om te overleven hebben we zuurstof en de juiste voedingsstoffen nodig. Zuurstof  krijgen we in ons lichaam door te ademen en komt in het bloed waar het vervolgens wordt vervoerd naar de cellen van de organen en de spieren. In de cellen komen zuurstof en voedingsstoffen samen en er ontstaat een verbranding. Dit is de stofwisseling. Er komt energie vrij en daardoor kunnen we bewegen en sporten. Afvalstoffen verlaten ons lichaam op een natuurlijke manier en bij dit proces wordt ook koolzuurgas geproduceerd. Bij een diepe ademhaling verdwijnt er te veel koolzuurgas via de uitademing en te weinig koolzuurgas in het lichaam betekent dat zuurstof niet goed wordt afgegeven aan de cellen. Daardoor raakt de stofwisseling verstoord. Ook andere levensprocessen zoals het hormonale systeem en het immuunsysteem worden verstoord. Diep ademen is een afwijking van de norm en dus volgens Buteyko een ziekte. De Buteyko-methode houdt in: minder diep ademen altijd tijdens het bewegen en in rust , ook tijdens het spreken door de neus blijven ademen”. Hoiting spreekt uit ervaring, die hij beschreven heeft in zijn boek, ‘Adem minder genees jezelf’. ‘Ik fietste altijd veel. En ik had vanaf ongeveer 2005 altijd pijn op de borst. Ik dacht dat het aan de fiets lag. In 2007 belandde ik in het ziekenhuis. Ruim tien medicijnen per dag . We ademen te diep en vaak door de mond. Bij duursporters zoals wielrenners, schaatsers en marathonlopers zien we vrijwel altijd dat ze door de mond ademen. Ik heb ook ervaring met het begeleiden van wielrenners. Maar neem Froome die een paar jaar geleden na het beklimmen van de Mont Ventoux letterlijk neerviel. Hij had de mond tijdens de beklimming helemaal open. Door diep adem te halen, word je duizelig. Er komt dan te weinig zuurstof bij de hersenen. Froome ademt net als andere wielrenners door de mond. Dat moet je dus juist niet doen. Ik heb het zelf ervaren. Ik heb drie jaar geleden de Alpe d’Huez beklommen en uitsluitend door de neus geademd. Sinds mijn genezing fiets ik nu geregeld in de bergen. In mijn boek ” Adem minder genees jezelf” heb ik een hoofdstuk met de titel ” Geen epo maar Buteyko” gewijd aan de Buteyko methode in de wielersportbeoefening. Als de zuurstof door een normalisatie van de ademhaling goed aan de cellen van de spieren wordt afgegeven dan merk je direct dat er geen of nauwelijks verzuring in de benen ontstaat. Het is opzienbarend dat de prestaties ( hogere snelheid , minder vermoeidheid, vrijwel geen verzuring van de benen) bij de oud-cursisten en andere belangstellenden een geweldige boost geven aan hun geliefde wielersport. In 2009 ben ik begonnen met de opleiding en sinds 2010 ben ik Buteyko-therapeut. De Buyteko-methode wordt veel toegepast in Engelssprekende landen. Daar is het heel bekend. In Nederland is het minder bekend, wordt het als ware weggestopt. Er worden veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de effecten van deze methode. Minder diep ademen door ontspanning van het middenrif tot er een aangenaam gevoel van luchttekort ontstaat, is de kern van de methode. Heel veel klachten zijn een direct gevolg van de diepe ademhaling: hyperventilatie, astma, hartproblemen, allergieën, slaap apneu en slaapproblemen. Als mensen te weinig zuurstof krijgen, worden ze heel erg vermoeid.  Wat veel mensen niet weten is dat koolzuurgas – dat een slechte naam heeft- nog belangrijker is dan zuurstof. Koolzuurgas, dat geproduceerd wordt bij de stofwisseling, moet in voldoende mate in het lichaam blijven. Het heeft een kalmerende werking op ons centrale zenuwstelsel. Wat ik zelf ervaren heb, wil ik graag overdragen aan anderen  De doelstelling is meer bekendheid te geven aan deze methode. Alles is gericht op medicatie, maar dat helpt maar tijdelijk. In Amerika sterven jaarlijks  200.000 mensen door de bijwerkingen van medicijnen volgens de laatste wetenschappelijk onderzoeken van Prof. Peter C.Gotzsche . De Buteyko methode is geen wondermiddel, maar de methode normaliseert de ademhaling, waardoor klachten achterwege blijven. Ik had een cardioloog die open stond voor deze methode. Hij heeft ook het voorwoord van mijn boek geschreven. Ik ben niet tegen medicatie, maar wel tegen de hoeveelheid die je krijgt.  Nog een voorbeeld. In Tanzania ademen mensen allemaal door de neus. Ouders drukken kinderen de mond dicht als de mond in rust open staat. Ze kennen daar geen stress zoals hier. En ook geen astma. Stress speelt ook een grote rol  bij het diepe ademen en is veelal de oorzaak van hyperventilatie. Bewegen is dan de remedie. En dus door de neus ademen. Het mooiste is als mensen na verloop van tijd heel emotioneel reageren als de klachten helemaal verdwenen zijn”. Volgend jaar hoopt Arend Hoiting op 74 jarige leeftijd de Mont-Ventoux te beklimmen.

Woensdag 16 november houden  Arend Hoiting en Carina Veldhuis een lezing over de Buteyko-methode  en de juiste voedingsstoffen in het Augustinus College in Groningen. Toegang is gratis. Wel graag aanmelden via Arend Hoiting. Tel. 050-4093448 of 06-52450946 of via Carina Veldhuis, orthomoleculair therapeute tel. 06-40317682. Voor meer info: www.buteykonoordnederland.nl en op www.mynaturallife.nl.