Aandacht voor de Dag van de Mantelzorg in Westerkwartier

WESTERKWARTIER – Ook de gemeenten in het Westerkwartier besteden dit jaar aandacht voor de Dag van de Mantelzorg, op 10 november. Dit doen ze door diverse activiteiten te organiseren en een gratis bloemetje of ander passend presentje te laten bezorgen bij mantelzorgers.

Activiteiten

Het Westerkwartier kent drie Steunpunten Mantelzorg: Grootegast/Leek, Marum en Zuidhorn. Elk steunpunt organiseert 10 november activiteiten voor mantelzorgers.
Het steunpunt Grootegast/Leek bezoekt twee basisscholen: obs De Nijenoert in Leek en obs De Molenberg in Grootegast. Daarnaast organiseert het een netwerklunch onder de titel ‘Mantelzorg doe je niet alleen’ voor mantelzorgers, van 11:30 tot 14:30 uur in de Schutse in Leek.

In ’t Marheem in Marum gaan de mantelzorgers onder ervaren begeleiding aan de slag met het maken van hapjes. De bijeenkomst wordt afgesloten met een lunch, waarvoor de mantelzorgers ieder een ‘eregast’ mogen meenemen. Het programma is van 10.00 tot 14.00 uur.

In de Hayemaheerd in Oldehove kunnen mantelzorgers meedoen aan een workshop ‘(bloem)bollenfestijn’. De middag wordt afgesloten met een hapje, drankje en livemuziek. Het programma is van 14.30-17.30 uur.
Mantelzorgers die deel willen nemen aan deze activiteiten, kunnen zich opgeven bij het steunpunt in de betreffende gemeente.

Bloemetje

Inwoners die mantelzorg ontvangen en deze mantelzorger(s) willen verrassen met een bloemetje of een ander presentje met een persoonlijke boodschap, kunnen hun mantelzorger(s) aanmelden bij het Steunpunt Mantelzorg in hun eigen gemeente:

• Grootegast/Leek, telefoonnummer 0594-512334 of e-mail tineke.turksema@planet.nl
• Marum, telefoonnummer 0594-642257 of e-mail hoogeveen@spinn.nl
• Zuidhorn, telefoonnummer 0594-505866 of e-mail steunpuntwelzijn@swgz.nl

De vier gemeenten hopen een groot aantal bloemen en presentjes te mogen uitdelen en daarmee heel veel mantelzorgers in het zonnetje te zetten.

Wat is mantelzorg?

Als iemand langdurig hulp ontvangt van een naaste vanwege een chronische ziekte, lichamelijke of verstandelijke beperking, psychische of verslavingsproblematiek, dan noemen we deze hulp mantelzorg. Mantelzorgers zorgen voor hun (groot)ouder, (klein)kind, een ander familielid, een vriend of een buur. Ze zijn te vinden in alle leeftijdsgroepen.