Oldambtster jeugd werkt met succes aan B-Fit

OLDAMBT – OBS Drieborg, GBS de Leilinde, OBS Beukenlaan en middelbare school Ubbo Emmius Winschoten zijn de eerste scholen in de provincie Groningen die twee jaar geleden, in samenwerking met Huis voor de Sport Groningen en lokale sportaanbieders, gestart zijn met het project B-Fit. Met positief resultaat, want er wordt inmiddels meer bewogen en de kennis over gezond gedrag is toegenomen.

Meer beweegmomenten

Fit zijn is leuk! Dat is het motto van het meerjarig preventief actieprogramma B-Fit waar de vier scholen twee jaar lang, onder begeleiding van een B-Fit coach van Huis voor de Sport Groningen, aan gewerkt hebben. Door meer beweegmomenten te creëren zijn leerlingen op een leuke manier éxtra in beweging gekomen. Voorbeelden hiervan zijn pleinspelen, B-Fit Breaks in de pauze, beweegtussendoortjes, de ‘Daily Mile’ en een divers sport- en beweegaanbod van lokale sportverenigingen. Op OBS Drieborg en GBS de Leilinde heeft het schoolplein zelfs een opknapbeurt gekregen om nog meer en gevarieerder buiten te kunnen spelen.

Gezonde voeding

Naast meer en gevarieerder bewegen neemt het thema gezond eten ook een belangrijke plaats in. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in Schoolfruit voor de leerlingen, een gezonde kantine, water drinken, lessen over gezonde voeding en voorlichting aan alle ouders. Daarnaast brengen leerlingen samen met hun ouders gezond gedrag in kaart door thuis stickers te plakken op een speciale FitGaaf! kalender.

Positieve resultaten

Er zijn na twee jaar al veel positieve resultaten behaald. Kinderen en ouders hebben nu meer kennis over gezond gedrag, het drinken van zoete drankjes is afgenomen en alle leerlingen zijn meer gaan bewegen. Zowel de gemeente Oldambt, Huis voor de Sport Groningen als de scholen zijn hier dan ook erg blij mee. De scholen hebben inmiddels de B-Fit activiteiten verankerd in het schoolbeleid. Op deze manier blijven zij actief hun bijdrage leveren aan fitte en gezonde leerlingen.