Kerk Garmerwolde maakt gebruik van zonne-energie

GARMERWOLDE – De kerk van Garmerwolde, een van de kerken van Stichting Oude Groninger kerken (SOGK) is de eerste kerk van de stichting die gebruik maakt van zonne-energie. Deze laat-romaanse kerk nabij Groningen wordt veelvuldig en voor allerlei activiteiten gebruikt. Door de stijgende energielasten wordt het steeds moeilijker de exploitatie rond te krijgen. Maar de kerk van Garmerwolde kan de toekomst nu met een gerust hart tegemoet zien door de plaatsing van een energiezuinige cv-ketel en het aanbrengen van zonnepanelen op het bijgebouwtje. Hiermee wordt de energielast omlaag gebracht zodat het gebruik op lange termijn is veiliggesteld.

Wie de kerk, met de meloenvormige gewelven, binnenkomt, wordt direct getroffen door de bijzondere gewelfschilderingen en het bijzondere interieur. In de kerk worden door de groep vrijwilligers van de plaatselijke commissie diverse activiteiten georganiseerd zoals concerten, tentoonstellingen en theatervoorstellingen. Ook vinden in de kerk regelmatig kerkdiensten en rouw- en trouwdiensten plaats. Zo kent de kerk een breed en veelzijdig gebruik.

Met name het verwarmen en verlichten van deze grote kerk is een kostbare opgave. Om het gebruik ook voor de toekomst veilig te stellen is het noodzakelijk om te zoeken naar maatregelen om de energielasten te drukken en op een duurzame manier de kerk te verwarmen en te verlichten.

Daarom werd een nieuwe energiezuinige cv-ketel aangeschaft en op het bijgebouwtje ‘Kerkhörn’ dat vlakbij de kerk ligt, werden zonnepanelen geplaatst. Omdat de kerk een rijksmonument is, zijn er niet veel mogelijkheden om het gebouw zelf aan te passen of om zonnepanelen op het dak van de kerk te plaatsen. Gelukkig was het wel mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op het kerkgebouwtje ‘Kerkhörn’.

Dit initiatief werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Loket Leefbaarheid.