Gruno’s Postharmonie brengt kerstklanken in UMCG

Voor de derde achtereenvolgende keer spelen meerdere muziekensembles op kerstochtend in verschillende afdelingen van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De ensembles bestaan uit leden van Gruno’s Postharmonie Groningen en zijn speciaal voor dit doel opgericht. De optredens zijn bedoeld voor patiënten die tijdens de kerstdagen in het ziekenhuis moeten liggen.
Na de eerste editie in 2014 realiseerden wij ons dat hier wellicht een nieuwe traditie aan het ontstaan was. Nu lijkt het erop dat dat inderdaad het geval is. De ervaring leert namelijk dat het zowel voor de patiënten als voor de muzikanten bijzondere en soms ook emotionele momenten oplevert. Het aantal deelnemers aan de ensembles stijgt dan ook elk jaar.
Gruno’s Postharmonie bestaat sinds 1911 en is al meer dan 100 jaar toonaangevend in de Groningse muziekwereld. Het orkest speelt als enige Gronings harmonieorkest in de hoogste amateurafdeling, de 1e divisie, en behoort daarmee tot de beste amateurorkesten van Nederland. Het orkest staat onder leiding van dirigent Peter Kleine Schaars die ook chef-dirigent van de marinierskapel de Koninklijke Marine is.

Gruno’s Postharmonie wil niet alleen op muzikaal terrein toonaangevend zijn, maar ook als maatschappelijke organisatie. Zij wil muziek dichtbij de mensen brengen, zowel op straat als in de concertzaal, maar ook wil zij muziek bij mensen brengen die hier een grotere afstand toe hebben.