CDA en SP willen second opinion cultuurcluster Ebbingekwartier

GRONINGEN – Het CDA en de SP willen een second opinion over het gemeentelijke voorstel om in het Ebbingekwartier een nieuw cultuuronderkomen te bouwen. Dat onderkomen moet een einde maken aan de huisvestingsproblemen van het Houten Huis, Club Guy & Roni en de Noorderlingen. Hiermee gaat een investering van 4,5 miljoen euro gepaard. Volgens de twee partijen is er nog onvoldoende tegenkracht georganiseerd, een van de lessen na het faillissement van het Infoversum in 2015, en vragen daarom om het plan nog een kritisch tegen het licht te houden.

CDA- fractievoorzitter René Bolle: ‘Ik snap heel goed zowel de politiek als de cultuurinstellingen zelf enthousiast zijn over het plan dat er goed onderdak komt voor de diverse gezelschappen. En juist daarom én omdat het gaat om een investering van 4,5 miljoen euro, is een externe kritische blik van belang’. SP-raadslid Daan Brandenbarg voegt daar aan toe: “Eén van de lessen na het failliet van het Infoversum was dat extern onderzoek nodig is, juist als ‘iedereen’ erg enthouisiast is over een project.”

De partijen zullen bij de komende gemeenteraadsvergadering een motie indienen om eerst een extern onderzoek uit te laten voeren, voordat besloten wordt over de nieuwbouw. Daarbij moeten ook de andere varianten uit het haalbaarheidsonderzoek van de gemeente aan bod komen. Het stadsbestuur heeft in het raadsvoorstel gekozen voor de duurste variant.