Koninklijke koets van de Duitse keizer Wilhelm II aangespannen met kostbaar verzilverd tuig!

Op zondag 22 januari houdt het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek voor de vierde keer de zo succesvolle ‘Open Depotdagen’. Een van de bijzondere pronkstukken uit het enorme depot is de Galaberline van de laatste Duitse keizer Wilhelm II, met het bijbehorende verzilverde tuig.

De afgezette en verdreven keizer zocht in 1918 asiel in Nederland en kwam met 59 wagonladingen
spullen naar Doorn. Daaronder verschillende luxe rijtuigen en automobielen. Drie fraaie rijtuigen uit de stallen van Potsdam kwamen uiteindelijk naar Leek.
De Koninklijke Galaberline van Wilhelm II staat voor deze gelegenheid aangespannen in het depot: 4 paarden met het bijbehorende luxe tuig. “Voor het eerst hebben we het luxe tuig in gebruik en het heeft twee dagen gekost om al het zilver op te poetsen”.
Bezoekers krijgen verder toegang tot ruimtes die anders gesloten zijn voor het publiek, er zijn demonstraties en er is werk in uitvoering te zien. De Open Depotdag op 22 januari biedt een kijkje in de schatkamer van het museum en een blik op de bedrijfsvoering achter de schermen!

Het museum geeft al sinds enkele jaren rondleidingen in het depot. De bezoeker krijgt dan uitleg en informatie gedurende een rondgang van een half uur en ziet slechts een beperkt deel van het depot. ‘Nu het museum in de winter beperkt open is, is het een prachtig idee om het hele depot een dag open te stellen zodat we de bezoekers alle tijd kunnen gunnen om rond te kijken.’
Die tijd kan goed besteed worden want medewerkers van de afdeling collectie en restauratie zijn aanwezig om uitleg te geven over bijvoorbeeld het Apk-station voor koetsen, de tuigenkamer, de restauratie van bekleding, de registratie van objecten en de werking van de koetsenvriezer. Ook is er een selectie van kleding, gereedschappen, boeken en miniaturen te bewonderen en geven gidsen van het museum uitleg over de omvangrijke collectie rijtuigen.
De bovenverdieping met onder andere de unieke arrensleden is tijdens deze gelegenheid onder begeleiding ook toegankelijk en in de bibliotheek zijn de medewerkers van harte bereid het publiek te informeren over de uitgebreide collectie boeken en archiefstukken. In de Borg is er na het zien van zoveel moois de gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers nog even na te praten.

Ambachtenatelier
Het project Ambachten op Nienoord werd onlangs nog bezocht door de staatssecretaris van Sociale Zaken en wordt binnenkort verder uitgebreid. Leerlingen werken onder begeleiding met hout, metaal, machines, spuit en kwast en worden zo geschoold tot vakbekwame mensen. Het ambachtenatelier stelt haar deuren tijdens deze dagen ook open voor het publiek.

De winter tentoonstellingen Kunst op het Kruispunt en Gala Berline in Nederland zijn tijdens deze dagen ook geopend.

Openingstijden
De Open Depotdag is op zondag 22 januari 2017 geopend van 13-17 uur. De entree bedraagt € 6,00; donateurs, vrienden en kinderen t/m 12 jaar hebben gratis entree.