Knoalster Lorelei prachtig visitekaartje Birdgeclub Stadskanaal: ‘Bridge is stapsgewijs heel goed te leren’

STADSKANAAL, mevrouw Vos bridgetoernooi stadskanaal 06-01-2017

STADSKANAAL – Het Knoalster Rabo Lorelei Bridgetoernooi kan gezien worden als een van de visitekaartjes van Bridgeclub (BC) Stadskanaal. Op de eerste zondag van februari, dit jaar de 5e, staat het evenement op de agenda. Voor de zesenveertigste keer alweer. Zeker 130 bridgers schuiven dan aan in Zaal Hoekzema. Aanvang 10.30 uur. Er worden veertig spellen gespeeld. De indeling naar speelsterkte is in drie groepen. Rond half zes is de prijsuitreiking. Er wordt gestreden om geldprijzen. Deelnemers kunnen zich nog aanmelden: 0599-332055. Jantje Vos doet de pr voor de club. Als geen ander kan zij een boekje open doen over het reilen en zeilen binnen BC Stadskanaal.

BC Stadskanaal, opgericht in 1950, is volgens Vos een van de grootste clubs in de regio. ,,We hebben nu 160 leden. Dat zijn er meer geweest. Door vergrijzing neemt bijna overal het ledental af. Maar gelukkig hebben wij de stijgende lijn nu weer te pakken. Dat komt omdat BC Stadskanaal een actieve club is met een enthousiast en actief bestuur. Zo zijn we met bridgelessen begonnen. Een keer per week worden die verzorgd door Grard Kroon, lid van onze club en bridgedocent. Er zijn momenteel dertig deelnemers die in twaalf lessen van tweeënhalf uur de fijne kneepjes van het bridgen onder de knie proberen te krijgen. Vorige maand is er ook een vervolgcursus opgestart waarvoor de animo nog groter is. Veertig deelnemers die hun kennis willen opfrissen of hun spel verbeteren nemen hieraan deel. Natuurlijk hopen wij dat een aantal hiervan lid wordt, want daar is het uiteindelijk om te doen.”

De leden van BC Stadskanaal kunnen als ze willen drie keer per week ‘aan de bak’:  op maandag- en woensdagavond en sinds kort op de vrijdagmiddag. ,,Er zijn heel veel mensen die twee keer per week spelen. De vrijdagmiddag hebben wij erbij gepakt omdat er oudere leden zijn die ’s avonds de deur niet meer uit willen.”

Bridge, dat door paren wordt gespeeld, wordt vaak bestempeld als een moeilijk spel. ,,Dat is een mythe die bij de mensen leeft”, vindt Jantje Vos.  ,,Het is stapsgewijs heel goed te leren. Daar hoef je geen hogere wiskunde voor gehad te hebben. Het sociale aspect maakt bridgen ook erg leuk. Je ontmoet veel mensen, zit elk half uur met anderen aan tafel. Dat maakt het spel bij uitstek geschikt voor alleenstaanden. Die blijven dankzij bridge onder de mensen. En dan is er natuurlijk nog de uitdaging van het spel zelf. Iedereen wil graag winnen.”

De gemiddelde leeftijd bij BC Stadskanaal is boven de zestig. Er zijn meer vrouwen dan mannen lid. Enerzijds heeft het te maken met de hogere leeftijd die vrouwen gemiddeld bereiken. Anderzijds speelt ook mee dat mannen vaker langer doorwerken dan vrouwen. Vrouwen zijn volgens Vos ook eerder met sociale dingen bezig. ,,Er zitten nu wel veel vijftigers op de bridgecursus, als die lid worden gaat de gemiddelde leeftijd naar beneden. Jongeren melden zich niet aan. Tweeverdieners hebben geen tijd om lessen te nemen. Zo vreemd is dat dus niet. Het is wel een gegeven dat studenten de beste bridgers zijn. Onze club heeft tot dusver nooit ingezet op de jeugd. Ik sluit echter niet uit dat we dit in de toekomst wel gaan doen. Vooralsnog richten wij ons op de middenleeftijd.”

Het bridgeseizoen van BC Stadskanaal is in september gestart en loopt door tot 17 mei. In de periode van 7 juni tot en met 30 augustus staat er een zomerdrive op stapel waar iedereen, dus ook niet leden, aan mee kan doen. Er moet dan wel inleggeld betaald worden. De prijzen zijn divers, van flessen wijn, koekjes en snoepjes tot planten en Staatsloten.  PR-vrouw Jantje Vos heeft het er maar druk mee, hoewel ze zelf zegt dat het reuze meevalt. ,,Naast de pr en communicatie die ik voor de club verzorg wil ik ook dat alles er altijd verzorgd uitziet. De materialen moeten er netje bij liggen en er moeten goede kaarten op tafel aanwezig zijn. Ik doe dit nu voor het tweede jaar en ga er nog wel even mee door. Het geeft veel voldoening omdat je ziet dat de club er in alle opzichten goed op staat en vooruitgang boekt.”