Trainer Robert Nieborg verlengt contract met een jaar

MUNTENDAM - Robert Nieobrg, trainer Muntendam 06-01-2017

MUNTENDAM – Strijd, passie en inzet. Dit zijn gevleugelde woorden in Muntendam waar de plaatselijke voetbalclub momenteel uitstekend presteert in de derde klasse B. Absoluut hoogtepunt tot dusver was de 5-4 zege op aartsrivaal Veendam 1894. De wijze waarop dit resultaat tot stand kwam is nog steeds het gesprek van de dag. Trainer van Muntendam is Robert Nieborg (40). Hij verlengde onlangs zijn contract met een jaar. Sinds oktober 2015 zwaait hij de scepter bij de wit-zwarten.

,,De derby tegen Veendam 1894 was de meest bizarre wedstrijd die ik ooit heb meegemaakt. We begonnen slap, kwamen al snel met 2-0 achter. Vervolgens werd het 2-2 waarna Veendam uitliep naar 2-4. Met nog negentien minuten op de klok werd Martijn Oosting er na zijn tweede gele kaart uitgestuurd, maar met tien man en een donderspeech van mij toen het spel even stil lag kwamen we terug tot 4-4. Diep in blessuretijd maakte Michael Ploeger de winnende: 5-4. Heel Muntendam was gek. Er werd spontaan muziek geregeld in de kantine, het was net alsof we kampioen geworden waren.”

Robert Nieborg heeft een aardige staat van dienst als actief voetballer. Op 15-jarige leeftijd verkaste hij van de jeugd van Muntendam naar FC Groningen waar hij in de landelijke A- en B- jeugd speelde. Daarna kreeg hij een contract aangeboden maar van spelen in de hoofdmacht kwam het nooit. Het was in de periode dat Hans Westerhof, Jan van Dijk, Henk Veldmate en Wim Rijsbergen bij de FC aan de touwtjes trokken. Vervolgens verhuisde Nieborg naar Veendam. ,,Ik was toen 21 en speelde regelmatig in de basis als links- of rechtsback of centrale verdediger. Bij de contractverlenging voor het seizoen erop kwamen we er financieel niet uit. Ik heb toen overschrijving aangevraagd naar Muntendam waar ik achteraf spijt van kreeg. Ik had met het oog op mijn verdere voetbaltoekomst toch beter bij Veendam kunnen blijven. Via Joop Gall die ik van Veendam en Groningen kende ben ik voor De Vogels in Groningen gaan spelen. Drie seizoenen. We werden twee keer kampioen en promoveerden van de vierde naar de tweede klasse. Daarna heb ik nog enige seizoenen bij Holwierde in de eerste klasse gevoetbald. Door een knieblessure kon ik weinig tot niet meer trainen en omdat ik in Wildervank woonde ben ik naar Bareveld verkast. Na drie jaar kreeg ik een aanbod om trainer/speler bij Nieuweschans te worden. Vervolgens ben ik via weer Bareveld en Muntendam 3 aan de trainersopleiding begonnen. Ik wilde wel eens weten hoe de leef- en denkwereld van een trainer er uit zag. Inmiddels heb ik TC2 en na assistent-trainer van Jack Boneschansker te zijn geweest bij Muntendam heb ik het stokje in oktober 2015 van hem overgenomen. Na een akkefietje in de wedstrijd tegen Wildervank waarbij drie spelers van ons een rode kaart kregen en Jack ook werd weggestuurd was voor hem de maat vol. Hij werd voor zes duels geschorst en kreeg van de KNVB een boete van honderd euro. Vervolgens deelde hij het bestuur van de club mee dat hij ermee stopte. Iedereen was met stomheid geslagen, want er was nog draagvlak genoeg voor Boneschansker. Ik heb ook altijd prima met hem samengewerkt. Hij komt nu nog wel eens kijken.”

,, Omdat ik net mijn papieren had gehaald werd ik gevraagd de taken over te nemen. Ik kom natuurlijk wel uit Muntendam en vroeg me af of het wel de goede keuze was. Je kent natuurlijk iedereen, maar aan de andere kant wilde ik de boel ook niet laten stikken en heb daarom de handschoen opgepakt. Ik heb een powerpoint presentatie gegeven in de kantine voor de spelers omdat ik een andere filosofie over voetbal heb dan Jack. Hij dacht altijd meer defensief, ik hou meer van pressievoetbal, wil de tegenstander dwingen fouten te maken.  De spelers konden zich wel vinden in mijn spelopvatting. De eerste wedstrijd uit tegen Veendam 1894 wonnen we destijds met 5-1. De volgende tegen MOVV thuis ging met 2-0 verloren. De resultaten waren wisselend, iedereen moest wennen. We eindigden uiteindelijk toch nog als zesde.”

Dit seizoen draait Muntendam mee in de bovenste regionen van 3B. Nieborg zegt over een prima selectie te beschikken waar nog veel rek in zit. ,,De jongens die uit A1 zijn doorgekomen moeten doorgroeien maar doen het nu al boven verwachting goed. Ze hebben nog wel hun piek- en dalmomenten. Met wat meer ervaring worden ze alleen maar constanter, dus beter. Ik gok op volgend seizoen, hoewel ik ons ook nu nog niet kansloos acht. GOMOS is koploper, heeft zeven punten voorsprong op ons maar dat zegt niet alles. Ik vond GOMOS wel de beste tegenstander tot op dit moment, wij verloren er met 3-0. Zij waren toen top, wij flop.”

Muntendam staat te boek als niet de gemakkelijkste club voor een trainer. Nieborg wil daar evenwel niks van weten. ,,Ik werk op basis van afspraken, dat pakt goed uit. Muntendam is een echte volksclub. De mensen zijn kritisch, maar dat mag ook. Daar staat tegenover dat ze ons door dik en dun steunen. Dat kan ik enorm waarderen. Ik voel me er in elk geval thuis vandaar dat ik mijn contract ook heb verlengd. Er was een breed draagvlak binnen de club voor mijn aanblijven. Ik zelf heb ook geen moment getwijfeld. De kracht van de huidige selectie is de eenheid, de goede mix van jong en oud en de discipline die er is om de afgesproken taken uit te voeren. Dit maakt ons een lastig te kloppen ploeg. Ik wil nog wel even gezegd hebben dat het ons zeker niet komt aanwaaien. We moeten er met zijn allen keihard voor werken.”