THOS wil met nieuwe trainer Rene Nijgh stappen maken

BEERTA - Voetbal , Jan Kiewiet vv Thos 01-02-2017

BEERTA – Vijfdeklasser THOS uit Beerta haalt niet vaak de publiciteit. Twee weken geleden was dit wel het geval toen bekend werd dat Stadskanaalster Rene Nijgh als nieuwe trainer was aangetrokken. Nijgh, momenteel speler van vierdeklasser Gieterveen en daarvoor trainer van Alteveer, moet met THOS nieuwe stappen gaan maken. ‘Een frisse wind door de club is noodzakelijk”, meent voorzitter Jan Kiewiet.

,,Via een lid van onze vereniging ben ik met Nijgh in contact gekomen. Ik heb zijn referenties bekeken en hem daarna gebeld Er is een gesprek ingepland dat voortreffelijk verliep. Nijgh was zelf heel enthousiast waarna we er al vrij snel uit waren. Rene gaat Tonny Huft opvolgen die aan zijn tweede seizoen bezig is. Huft, een clubman pur sang, begreep wel dat we niet met hem verder wilden. De trainingsopkomst werd minder en hij stond niet meer echt boven de groep. Naar ik heb begrepen is hij al door andere verenigingen benaderd.”

Trainer Huft, topscorer aller tijden van THOS met 75 competitietreffers, staat momenteel op doel bij de hoofdmacht. ,,Een goede voetballer kan meestal ook goed keepen. Dat is hier zeker het geval. Volgend jaar komt een doelman van WVV onze gelederen versterken”, vertelt Kiewiet die een jaar geleden Martin Doornbos opvolgde als voorzitter omdat er moeilijk een andere kandidaat te vinden was. Toen ben ik maar opgestaan. Ik speel zelf ook nog in het eerste. Als laatste man en aanvoerder. Met mijn 48 kruisjes ben ik misschien wel de oudste voetballer in de vijfde klasse. Maar ik ben nog super fit en train elke week twee keer. Bovendien heb ik geluk gehad nooit ernstig geblesseerd te zijn geweest. En ach, als het voetballen niet meer lukt, word ik misschien wel leider of grensrechter. Ik wil in elk geval wat blijven doen.”

THOS, dat in 2020 honderd jaar bestaat, wil in elk geval tot dat moment op eigen benen staan. ,,Zoals de meeste clubs hier in Oost-Groningen hebben ook wij te maken met krimp en vergrijzing. Op den duur zal een fusie met buurman BNC onontkoombaar zijn. Als we tegen elkaar spelen zijn we concurrenten, maar los van de onderlinge wedstrijden gaan de spelers in de weekenden gewoon met elkaar op stap. De rivaliteit van vroeger is er niet meer. Ik heb ook nog een poosje in het bestuur van BNC gezeten toen ik in Finsterwolde woonde. Destijds is er met een bemiddelaar van de gemeente erbij al eens over een fusie gesproken. De oude garde heeft die toen weten tegen te houden. Onder de naam BTC (BNC THOS Combinatie) is de jeugd wel al samengevoegd en dit gaat uitstekend. Er zijn goede afspraken gemaakt.”

Kiewiet vindt dat de beleving van zijn sport in het dorp stukken minder is geworden. ,,De publieke belangstelling is afgenomen, als er nu honderd man bij een thuiswedstrijd zijn mogen we blij zijn. De cultuur is veranderd, mensen hebben andere dingen te doen. Je ziet ook bijna geen kinderen meer buiten spelen, ze doen veel liever computerspelletjes. Toch kunnen we ons financieel nog redden, maar het houdt niet over. Ik had ook meer van de gemeente verwacht. Er is onlangs nieuwe drainage aangelegd. Kosten 15.000 euro. We hebben het hele bedrag zelf moeten ophoesten. Ik weet dat andere clubs wel een tegemoetkoming in de kosten hebben gekregen. Toen we aan de bel trokken bij de gemeente werd gezegd dat we ons verzoek te laat hadden ingediend. Dat is lekker! WVV daarentegen krijgt wel kunstgras, dat kan dan weer wel en dit kost veel meer. Onze kleedkamers hebben dringend een opknapbeurt nodig. Ook is het toilet in de kantine niet toegankelijk voor rolstoelen. Ik hoop dat de gemeente nu wel wat voor ons kan en wil betekenen en dat de geldkraan niet dicht blijft.”

Kiewiet is erg blij met supervrijwilliger Jacob Sikkema die vaak in zijn eentje heel veel onderhoudswerkzaamheden verricht. ,,Echt top wat Jacob doet. Ook zijn er voldoende vrijwilligers voor de kantinediensten en leiders en trainers voor de jeugd. Maar het wordt wel steeds moeilijker om mensen te krijgen”, klinkt het zorgelijk.

Over de zevende plek die THOS momenteel op de ranglijst van 5F inneemt, is Kiewiet niet echt tevreden. ,,We hebben heel veel punten laten liggen omdat we het voorin niet afmaken. Een derde of vierde plek was mogelijk geweest. Ik zie ons na de winterstop nog wel een paar plaatsen klimmen”, aldus de preses die als geen ander weet dat de tijden van weleer niet meer terug zullen komen. Van het seizoen 1975-1976 tot 1978-1979 kwam THOS nota bene uit in de tweede klasse. Daarna is het langzaam minder gegaan. Sinds 2003-2004 voetbalt THOS onafgebroken in de vijfde klasse, alweer voor het dertiende seizoen.