Biblionet Groningen biedt burgers computercursussen in bibliotheek

Deze maart start Biblionet Groningen met gratis cursussen om inwoners van de provincie Groningen digitaal vaardiger te maken. Het gaat om de cursussen Klik en Tik en Digisterker. Klik & Tik is een computercursus voor beginners. Bij Digisterker leert de cursist zelfstandig om gaan met de digitale overheid. Beide cursussen starten in de bibliotheken in Delfzijl, Grootegast, Hoogezand, Stadskanaal, Uithuizen en Winschoten. Later in het jaar volgen nog zestien bibliotheken in Groningen.

In ons dagelijks leven nemen computers en internet een belangrijke plaats in. Steeds meer zaken worden digitaal geregeld. Denk maar aan bankzaken, in contact blijven met vrienden of familie, werk zoeken, spullen kopen via het internet of het invullen van de belastingformulieren. Naast kunnen lezen en schrijven, zijn digitale vaardigheden ook belangrijk om mee te kunnen (blijven) doen in de samenleving. Biblionet Groningen wil Groningers hierbij helpen. Mette Wijling, consulente sociaal domein bij Biblionet Groningen: “We zorgen ervoor dat de bibliotheek de plek is waar inwoners terecht kunnen om zichzelf te ontwikkelen. Van leren lezen en schrijven tot het verbeteren van digitale vaardigheden.”

Computercursus voor beginners
De cursus Klik & Tik is voor iedereen die geen of heel weinig kennis en ervaring heeft met computers en internet. Het is een digitaal oefenprogramma dat mensen zelfstandig en in hun eigen tempo leert omgaan met de computer en het internet. Je leert bijvoorbeeld hoe je de computer opstart, een e-mail verstuurt, hoe je iets opzoekt op internet, een reis boekt en een Facebookprofiel aanmaakt. De basiscursus bestaat uit vijf lessen van een halve dag en vindt één keer per week plaats. De oefeningen worden online gemaakt onder begeleiding van docenten. Cursisten kunnen ook thuis oefenen.

Werken met de digitale overheid
Voor diegene die zelfstandig gebruik wil kunnen maken van de digitale diensten van de gemeente en de overheid is er de cursus Digisterker. In deze cursus leer je bijvoorbeeld hoe je inlogt op sites van de overheid, hoe je een zorgtoeslag aanvraagt, hoe je je rijbewijs kunt verlengen of hoe de ‘mijn-omgeving’ van de overheid werkt. Mette Wijling: “Dit zijn best lastige zaken om te regelen als je nog niet zo handig bent met internet. Deze cursus helpt je om het zelf te kunnen doen.”
Voor de cursus Digisterker is enige ervaring met computers en internet wel vereist. De cursist krijgt één keer per week les. De cursus bestaat uit vier lessen en wordt begeleidt door docenten. Na afloop ontvangt de cursist een certificaat van deelname.

Cursussen dit jaar ook in de rest van de provincie

De genoemde bibliotheken zijn dit jaar de eerste die deze cursussen aanbieden. Biblionet Groningen rolt de cursussen dit jaar uit in nog zestien bibliotheken in de provincie Groningen. De introductie van de cursussen gaat gefaseerd. De bibliotheken in Leek, Loppersum, Winsum, Menterwolde en Veendam zijn de volgende die de cursussen gaan geven. Dit zal naar verwachting eind mei zijn.
De cursussen zijn gratis en voor iedereen toegankelijk, ook als je geen lid bent van de bibliotheek.
Data, tijden en het aanmeldformulier van de cursussen zijn te vinden op de website www.biblionetgroningen.nl. Mette Wijling: “Of je kunt natuurlijk bellen of langsgaan bij de bibliotheek bij jou in de buurt.”

Samenwerking tussen bibliotheken en Belastingdienst
Het kabinet wil dat burgers en bedrijven vanaf 2017 alle zaken met de overheid digitaal kunnen afhandelen. Van het aanvragen van een parkeervergunning en een ID-kaart tot het digitaal inschrijven bij de KvK als nieuwe ondernemer of het invullen van een belastingaangifte. In februari dit jaar hebben de Belastingdienst, de Koninklijke Bibliotheek (KB) en de openbare bibliotheken een convenant getekend over hun samenwerking om mensen te helpen in het contact met de elektronische overheid. De cursussen Klik & Tik en Digisterker zijn hier een voorbeeld van.