Lezing over markante ontwerpen in de geschiedenis van de stedenbouw

Woensdag 29 maart geeft Tjalling Visser in de Remonstrantse kerk in Groningen een lezing over stedenbouw. Visser is stedenbouwkundige. Hij heeft Urban Design en Geschiedenis van Stedenbouw en Landschap gedoceerd aan de Academie van Bouwkunst in Groningen.

Spraakmakende ontwerpen
Al vele eeuwen worden –met wisselende resultaten- steden ontworpen. Net zoals bij beeldende kunst is er een selectie te maken van spraakmakende ontwerpen die in de geschiedenis van de stedenbouw een onbetwiste plaats hebben verworven. Zoals bijvoorbeeld Sforzinda, de ideale stad ontworpen door de Italiaanse architect en beeldhouwer Filarete (1400 – 1469). Deze stad, die alleen ontworpen is, maar nooit daadwerkelijk is gebouwd, is vernoemd naar de familie Sforza, zijn opdrachtgever. Dergelijke stedenbouwkundige ontwerpen bezitten een hoge dosis originaliteit, een eigen karakter, maar zijn vooral ook inspirerend geweest voor de ontwikkeling van de stad.
Hoewel termen als functie, beeld en duurzaamheid als parameters steeds terugkeren zijn de steden waarop de ontwerpen betrekking hebben allemaal verschillend. Dit heeft te maken met de ligging, de cultuur, de stedelijke ontwikkelingsgraad en de beschikbare middelen zoals financiën, techniek en menskracht.
Deze lezing bestaat uit twee delen. Dit is deel I: Van Babylon tot Parijs. Deel II (Van Parijs tot Utrecht) volgt in het najaar.
Kunst In Zicht
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie om de ontwikkeling van belangstelling voor kunst bij zoveel mogelijk mensen aan te moedigen. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies.
Remonstrantse kerk als bijzondere locatie
Deze lezing wordt gegeven in de Remonstrantse kerk aan de Coehoornsingel, in het centrum van Groningen. Dit monumentale gebouw heeft een modern ingerichte kerkzaal en klassiek ingerichte vergaderruimtes. Het monument wordt tegenwoordig gebruikt voor onder andere lezingen, concerten, vergaderingen, workshops en congressen.
Woensdag 29 maart 2017
19.30 uur – 21.30 uur
Entree: € 12,50
Opgave: Kunst in Zicht, aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl