Tijdreis Toekomstkoffers van basisschoolleerlingen voor theaterproject Roegzand was een feest

“Het was een feest!”, zegt projectleider Heleen Wilkens over de Tijdreis van Toekomstkoffers. Leerlingen van dertien Veenkoloniale basisscholen maakten hun eigen Toekomstkoffer, gebaseerd op hun eigen toekomstbeeld van de Veenkoloniën. De Iemandsland Tijdreiskar haalde de koffers op en verplaatst ze naar 2035, het jaar van Roegzand. Heleen doet verslag.

“Dinsdag 4 april doorstonden we de allereerste reis naar cbs De Höchte in Alteveer, cbs De Maarsborg en de Neuteboomschool in Stadskanaal. We vertrokken bij drie graden vorst. Onze lippen knalden blauw de Veenkoloniën tegemoet. Mensen keken raar op van zo’n Tijdreiskar met koffers. Maar we kregen veel vrolijke en vriendelijke reacties onderweg. Een groep nordic walkers wilde zelfs met ons op de foto.”

Tijdreiskar

“Onder het Roegzand-stof arriveerden we bij de scholen. Daar haalden we de kinderen met geloei van een sirene uit de klas. ‘Tijdreis Toekomstkoffers, vertrek over 15 minuten, alle koffers verzamelen’, klonk er. De leerlingen van groep 7 en 8 en soms zelfs van de hele school kwamen samen bij de tijdreiskar. Omdat de tijdreizigers erg op tijd stonden, werd een leerling op een kruk gezet met een klok in de hand, om de tijd te bewaken. Alleen was die klok wel ondersteboven, raar hoor vonden de leerlingen. Maar ja, je weet niet hoe de toekomst zal zijn, misschien is tijd wel omgekeerd, weet jij veel.”

Roegzand

“Alle scholen kregen een boodschap uit Roegzand. In een grote schatkist onder in de wagen lag voor elke school flessenpost uit Roegzand. Er stonden vragen in, waarop ze nu waarschijnlijk nog geen antwoorden hebben. Maar wacht maar tot 9 mei, totdat ze de voorstelling Roegzand hebben gezien. Dan worden die antwoorden vanzelf duidelijk.”

“Opeens was het tijd! In volle vaart werden de koffers ingeladen, de tijdbewaker bedankt en vertrokken de reizigers weer door de tijd. Bijna bleef één van hen achter, maar gelukkig stopte de chauffeur nog net voor vertrek. Heftig zwaaiend en toeterend ging de reis dan verder. Op naar de volgende scholen: De Oleander en de Westerschool.”

“We zagen en hoorden dat kinderen het raar gek en leuk en spannend vonden. Soms werden kinderen ingezet om de ontiegelijk zware kist in te laden. Soms werden kinderen ingeladen, maar ze bedachten zich. Ze wilden toch liever blijven in het hier en nu, in 2017. In Tweede Exloërmond, bij De Wegwijzer waren er jongens die riepen dat ze zelf wel even wilden rijden, toen de tijdreizigers over hun schoolplein scheurden. Waarschijnlijk dachten veel leerlingen er zo over.”

Iemandsland

“Op Wereldwijs, de school voor anderstaligen, keken de leerlingen hun ogen uit. Na bezoeken aan De Wegwijzer in 2e Exloërmond, School 75 en De Poolster in Nieuw-Buinen en De Hoeksteen in Ter Apel was de wagen afgeladen, er kon geen koffer meer bij. De laatste tijdreis op 13 april langs De Hagenhofschool in Stadskanaal. Op die dag reed TV Drenthe een stukje mee langs de St. Josephschool in Zandberg en de Anne de Vriesschool in Stadskanaal.”

“De leerlingen vonden het soms jammer dat ze afscheid moesten nemen van hun koffer. Maar meestal vonden ze het hilarisch, grappig en raar tegelijk. Ze waren super enthousiast! Nu wachten ze af tot ze de voorstelling kunnen zien op 9 mei. Daar zien ze hun eigen koffer weer, evenals de bijna zeventig andere koffers. In totaal haalde de Tijdreiskar een kleine 70 koffers op. Al deze koffers zijn inmiddels aanbeland in 2035, in de vertrekhal van Roegzand, hun plek in Iemandsland.